Didamse carnavalisten laten zich inspireren door actualiteit

videoDIDAM – Bijna 150 kleurrijke creaties trokken er zondagmiddag door de straten van Didam. In de 'mooiste carnavalsoptocht van de regio' lieten de wagenbouwers en loopgroepen zich veelal inspireren door de actualiteit.

Het clusterbeleid van de gemeente, het sluiten van kerken en scholen en de Olympische Spelen waren geliefde onderwerpen. Zo uitte Loil zijn onvrede over de Montferlandse politiek ook in de carnavalsoptocht van de Vrolijke Drammers. De Sökkels en Rakkenakkies bouwden een praalwagen over de Galliërs van Loil en het gevecht tegen de legers van burgemeester Peter de Baat. En volgens de sprookjes van De Boezemvrienden was er eens een kerkdorp met een kerk, een levendig zalencentrum en eigen identiteit zonder clustering.

De Vruutdruuvels koos dit jaar de Olympische Spelen als thema. Daarmee speelde de 33-jarige carnavalsgroep in op de actualiteit van vandaag. Op de wagen prijkte een karikatuur van schaatser Sven Kramer die in een arrenslee, voortgetrokken door drie husky’s, zijn overwinning in Zuid-Korea vierde. Voorop liep een Koreaanse, die de Nederlandse equipe aankondigde. Een groep curlingspelers vermaakte het publiek met een op afstand bestuurde curlingssteen.

Ook de optocht van carnavalsvereniging De 11jes uit Nieuw-Dijk kende een 33-jarige jubilaris. De Heideboys vierden het jubileum op de voor hen bekende wijze. Op de twee verdiepingen tellende wagen werd een gepast feestje gevierd door de inmiddels bijna 60-koppige groep.

De Dröpkes deed opnieuw van zich spreken met de wagen Blik op de weg. De groep, die al drie keer de eerste prijs won in de optocht van De 11jes, pakte nog één keer groots uit. Na het carnaval moet de Nieuw-Dijkse groep haar onderkomen in de maalderij in Loil namelijk verlaten en op zoek naar een nieuwe bouwplek.

Volledig scherm
Carnaval in Didam. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.