1. Het was na vijven en ik hoorde een poes miauwen op de Korenmarkt
  PREMIUM
  ontstane situaties

  Het was na vijven en ik hoorde een poes miauwen op de Korenmarkt

  Het was iets na vijven en ik hoorde een poes miauwen op de Korenmarkt. Ik weet het: het zou de eerste zin kunnen zijn van een Hemingway-achtige column over verlopen vrouwen die te veel gedronken hadden en op zoek waren naar een man voor de laatste uren van de nacht. De eerste zin van een column die je in het huidige inclusieve tijdperk vermoedelijk maar beter niet zou kunnen schrijven, en die ik ook beslist niet ga schrijven.
 1. Black Friday: het klinkt onheilspellend en misschien is het dat ook wel
  PREMIUM

  Black Friday: het klinkt onheilspel­lend en misschien is het dat ook wel

  Vast zal ik ergens gelezen hebben waarom Black Friday zo heet, maar ik sloeg het niet op, uit desinteresse. Het heet een koopjesfestijn te zijn en koopjesfestijnen staan me tegen, omdat ik altijd meteen mensen voor me zie die elkaar met de paraplu op het hoofd slaan om zich zo snel mogelijk naar een schap vol koopjes te dringen. Lijkt een onzinnig beeld, is het niet. Ik heb het weleens gezien voor de ingang van De Bijenkorf bij het begin van de Drie Dwaze Dagen, ook een koopjesfestijn.
 1. Nederland is een land tjokvol regels die niemand ooit controleert
  PREMIUM
  Ontstane situaties

  Nederland is een land tjokvol regels die niemand ooit contro­leert

  Dat hele verhaal over die omgevingsdiensten die vrijwel nooit een boete opleggen aan milieuboeven verbaasde me niks. Integendeel, het is zo Nederlands als maar kan. We leven in een wonderlijk land: een land vol regels, bóórdevol regels. Een land waar elke dag regels bijkomen, moeilijke en makkelijke, prettige en akelige, logische en onnavolgbare. En tegelijk een land waar zo ontzettend vaak niemand die regels controleert.