Volledig scherm
Ellen Willems © Jan van den Brink

Badr Hani is dood: 'Een klap met een bijl maakte een einde aan zijn leven'

columnDe haan is dood. Hij had al twee weken een verlamde poot en viel de laatste dagen geregeld om. Toen hij ook wondjes op zijn slepende poot kreeg, betekende dat pijn, en moest het besluit worden genomen.  

Badr Hani was zijn naam. Inderdaad, vernoemd naar die andere Badr. Echt vredelievend was hij niet, maar dat hoort zo bij een haan. Menigeen die bij ons achterom kwam, bleef weifelend staan bij het tuinhek.

Niet om de waaksheid van de herdershond, maar om de haan die stevig zijn veren kon opzetten als hij zich bedreigd voelde. Als je gympen met witte zolen aan had of hem te gejaagd benaderde, kon je een kickboks-trap van Badr verwachten. 

Hij nam zijn functie als waker, maar ook als wekker zeer serieus. In de zomermaanden was half vijf geen uitzondering. Menigmaal hebben we zuchtend de ramen dichtgedaan als zijn hormonen te hard gierden. Of we sloten hem, na een avond met de nodige borrels, op in het nachthok als een soort dempend kussen op de wekker. Uitslapen was er anders niet bij.

Pijn

Volledig scherm
Haan Badr Hani. © Eigen foto

Maar Badr leed dus pijn en volgens de dierenarts kwam het niet meer goed. Hij verdiende het dat we hem verlosten, maar doe dat maar eens. Heel wat methodes zijn de afgelopen week de revue gepasseerd. De conclusie was vooral dat het direct afgelopen moest zijn en dat daar dus een moment van daadkracht voor nodig was. 

De held in huis was niet ik. Een klap met de achterkant van de bijl maakte een einde aan het leven van Badr Hani. Hij was in een keer dood en ligt nu in een diep gat in de grond in de tuin, was de mededeling van de daadkrachtige man in huis.

Het was maar een haan. Maar het was wel onze haan. En dat die er niet meer is, was voor de jongste in de familie best naar. Tranen zelfs om Badr: 'Omdat hij bij de familie hoorde en ik hem nu nooit meer kan zien.' Dat is ook waardeloos aan de dood.

Marie, onze oude scharrelhen, heeft nergens last van. Omdat ze nu alleen scharrelt, komen er binnenkort wat dames bij. Geen haan meer. Ik gun haar een rustige oude dag. En ons en de buren ook.   

Columns