Özcan Akyol
Volledig scherm
Özcan Akyol © Marco Okhuizen

De politieke idealen van Halbe Zijlstra zijn zo lenig als een kat

columnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Deze week moest ik vaak denken aan het verhaal De Gedaanteverwisseling van de Duitstalige schrijver Franz Kafka. In dit werk wordt het hoofdpersonage Gregor Samsa, een handelaar met een keurige reputatie, plotseling wakker als een enorm insect, wat voor een interne crisis zorgt.

Dat ik aan dit verhaal moet denken, komt door Halbe Zijlstra.

Onze minister van Buitenlandse Zaken trok ruim een jaar geleden mijn bijzondere aandacht, toen hij na de mislukte coup in Turkije ferm stelling nam tegen arrestaties van rechters, politiemensen, onderwijzers en wat dies meer zij.

Hij noemde in een uitzending van Pauw de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, 'die foute man in Turkije', waarmee hij op nationale televisie zijn ongenoegen wilde laten blijken over de gang van zaken in het immer turbulente land.

Daarnaast was er een debat waarin de VVD’er en DENK-voorman Tunahan Kuzu flink met elkaar botsten. Halbe Zijlstra, toen fractievoorzitter, zei over zijn collega in de Tweede Kamer: 'Hij is een vertegenwoordiger van de Turkse regering in Nederland.'

Synchroon

Quote

Zo blijkt maar weer: de politieke idealen van Halbe Zijlstra zijn zo lenig als een kat

Özcan Akyol

Die stevige teksten én de loyaliteit aan premier Mark Rutte werden beloond met een mooie post in het nieuwe kabinet. Synchroon vond er een gedaanteverwisseling plaats.

De onhandige flapuit transformeerde plotseling in een beheerste strateeg, die omwille van de lieve vrede met internationale bondgenoten terughoudend opereert.

Dat werd deze week nog eens duidelijk: minister Zijlstra reageerde nonchalant op militaire acties van de Turkse regering, die momenteel in het noordwesten van Syrië aanvallen uitvoert op de Koerdische militie YPG, een club die de afgelopen jaren bekendheid verwierf door IS-troepen te bestrijden, aangemoedigd door internationale coalities.

Bondgenoten

In Nederland veroordeelden andere politieke partijen de opstelling van Zijlstra. Drie van de vier regeringspartijen in de Kamer snapten er niets van.

Merkwaardig genoeg werd de nieuwbakken minister van Buitenlandse Zaken deze keer door Kuzu en consorten met rust gelaten. Sterker nog: de twee heren zijn plotseling bondgenoten geworden in een dossier dat vroeger garant stond voor veel onderlinge ruzies.

Zo blijkt maar weer: de politieke idealen van Halbe Zijlstra zijn zo lenig als een kat.

In De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka sterft Gregor Samsa. Onze minister hoeft niet bang te zijn. Zover zal het met hem niet komen. Maar zijn geloofwaardigheid is wel dood. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns