'Democratie is zelfs voor mensen die ooit in de bak hebben gezeten'

columnTwee burgemeesters uit Limburg hadden een idee. Elk kandidaat-raadslid moet voortaan een verklaring omtrent het gedrag bezitten. Zo houd je de politiek zuiver. In Limburg wilde het CDJA, de CDA-jongeren, nog wat verder gaan. Er moest een capaciteitstest voor gemeenteraadsleden komen. Iedereen kan maar gekozen worden, of hij nou wil deugen of niet. Dat kon zo niet langer.

Het leek me niet zo'n intelligent plan. De democratie is er voor iedereen, ook voor mensen met minder capaciteiten dan een CDJA'er, en zelfs voor mensen die ooit in de bak hebben gezeten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Het raadsel van Thierry Baudet
  PREMIUM
  Column

  Het raadsel van Thierry Baudet

  Toen twee jaar geleden de Kamerverkiezingen in aantocht waren, besloot de Gelderlander alle lijsttrekkers uit te nodigen voor een interview. Nadat na veel bellen, mailen en onderhandelen de grote namen waren vastgelegd, lag er nog een vraag op tafel: vragen we Jan Roos of Thierry Baudet? Beiden hadden een nieuw partijtje opgericht en hoopten op de golven van het ongenoegen over de nasleep van het Oekraïne-referendum de Tweede Kamer binnen te surfen.
 2. Lang geleden dat ik zo’n protserige toespraak meemaakte
  PREMIUM
  column

  Lang geleden dat ik zo’n protserige toespraak meemaakte

  Werd ik gisterochtend wakker in een ander Nederland? Terwijl ik antwoord zocht op die vraag, verdwaalde ik in een herinnering. En was weer terug in mijn schooljaren, mijn gymnasiumtijd op het Canisiuscollege in Nijmegen, tweede helft jaren zestig. Behalve dat je je door je leerplicht heen ploeterde, kon je ook lid worden van diverse clubs en clubjes. Je mocht natuurlijk zelf weten of je dat deed, maar het was toch min of meer verplicht. Als je er vanaf zag, konden je rapportcijfers er gehavend uitzien.

Columns