Groen

Nederland doet zijn best om steeds beter te zijn voor het milieu. Soms denk ik wel eens: doet Nederland niet een beetje te veel zijn best?

Koken op gas mag niet meer, autorijden is slecht en energie gebruiken is ook eigenlijk nooit goed, zelfs als je groene stroom hebt.

Er was een vriendin op bezoek bij mijn huisgenoot Ahmed. We dronken samen thee. Ze vertelde dat ze altijd op de fiets komt, omdat zelfs het openbaar vervoer slecht is voor het milieu.

Ze koopt ook tweedehandskleding. Ze had een broek aan die maar 15 euro was. Aha! Ik heb ook een broek aan van 15 euro, vertelde ik. Van de Primark.

Nee, dat is ook niet goed, zei ze. Want de kleding is ver weg gemaakt door mensen die er te weinig geld voor krijgen. Deze vriendin denkt echt overal over na. Ze denkt zelfs na over de salarissen van mensen aan de andere kant van de wereld.

Ik dronk mijn thee snel op en ik ging naar mijn eigen kamer. Ik dacht: als ik nog even wacht, dan zegt ze dat leven slecht is voor het milieu.

Hoewel het goed is om over het milieu na te denken, hoop ik dat Nederlanders er niet te ver in doordraven. Anders gaan we over een paar jaar met paard en wagen door Arnhem. Dan stoken we vuurtjes in de tuin om ons eten warm te krijgen en voetballen we met een bal van papier.

Dan moeten we alleen nog wel even een heel grote deksel over Nederland heen zetten, om onze zuurstof fris te houden. Want ik weet niet zeker of de landen naast ons hier wel aan mee willen doen. Ik ga denk ik voor de zekerheid maar vast op paardrijles.

Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.

Columns