Ik dacht nooit na hoe Zwarte Piet overkwam op onze medemens omdat ik geen racist ben

Column Irene van der AartIk speel in deze tijd van het jaar sinterklaasvoorstellingen. We schminken Piet niet zwart, geel of met roetvegen, want we spelen ook Sinterklaas en andere personages. Er is geen tijd om tussendoor je gezicht schoon te maken. Om praktische redenen hoeven we dus geen stelling te nemen.

Volledig scherm
Irene van der Aart © Joost Hoving

Jarenlang werkte ik als zingende Zwarte Piet. Schaamteloos, met Surinaams accent. Dat vond ik grappig omdat ik accenten imiteren leuk vind. Dat kan gelukkig niet meer, want het was ongepast. Wanneer en wie dat veranderde weet ik niet, maar zo gaat dat met tradities.

Toen de zwartepietendiscussie oplaaide, dacht ik: geen zwarte schmink meer, alleen een paar roetvegen: heerlijk! Het ergste zijn de ooghoeken; er komt altijd schmink in. Ik dacht inhoudelijk nooit na hoe Zwarte Piet overkwam op onze medemens omdat ik geen racist ben.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns