Volledig scherm
PREMIUM
Anwar Manlasadoon ©

Lente maken

Anwar burgert inIk werd deze week wakker en plotseling zag ik overal bloemen. Ik had ze niet zien opkomen uit de aarde. Nee, ze waren plotseling overal in het straatbeeld, nadat tuinmannen langs waren geweest. Zo begint in Nederland de lente.

In Aleppo is het voorjaar gelukkig ook begonnen. Mijn ouders, die nu in een hok wonen zonder daglicht, kunnen dan vaker buiten verblijven. Zo stelde mijn moeder mij tenminste gerust. Ik hoorde op de achtergrond mijn broer roepen: 'Ja, lekker voor jullie! En wie moet er de hele dag binnenblijven in het donker?.' Tja, hij kan de straten niet op, anders moet hij het leger in.

 1. Het raadsel van Thierry Baudet
  PREMIUM
  Column

  Het raadsel van Thierry Baudet

  Toen twee jaar geleden de Kamerverkiezingen in aantocht waren, besloot de Gelderlander alle lijsttrekkers uit te nodigen voor een interview. Nadat na veel bellen, mailen en onderhandelen de grote namen waren vastgelegd, lag er nog een vraag op tafel: vragen we Jan Roos of Thierry Baudet? Beiden hadden een nieuw partijtje opgericht en hoopten op de golven van het ongenoegen over de nasleep van het Oekraïne-referendum de Tweede Kamer binnen te surfen.
 2. Lang geleden dat ik zo’n protserige toespraak meemaakte
  PREMIUM
  column

  Lang geleden dat ik zo’n protserige toespraak meemaakte

  Werd ik gisterochtend wakker in een ander Nederland? Terwijl ik antwoord zocht op die vraag, verdwaalde ik in een herinnering. En was weer terug in mijn schooljaren, mijn gymnasiumtijd op het Canisiuscollege in Nijmegen, tweede helft jaren zestig. Behalve dat je je door je leerplicht heen ploeterde, kon je ook lid worden van diverse clubs en clubjes. Je mocht natuurlijk zelf weten of je dat deed, maar het was toch min of meer verplicht. Als je er vanaf zag, konden je rapportcijfers er gehavend uitzien.

Columns