Volledig scherm
PREMIUM
Het levenslicht-monument in Naaldwijk. Foto ter illustratie. © Thierry Schut

Michieltje kreeg wekenlang sondevoeding, daarna werd hij alsnog vergast

Column Rob JaspersAl vele jaren bestaat er een online monument voor de meer dan 104.000 Joden die de Holocaust niet overleefden. Uiteraard zijn hierop ook de namen en achtergronden van de vermoorde Nijmeegse Joden te vinden. Blader eens door dit digitale monument, besef hoeveel families vernietigd zijn door de nazi’s.

Op deze site is ook zien waar de Joden in onze stad woonden. Na de eerste lezing realiseerde ik me hoe vaak ik langs woningen fiets waar destijds Joodse gezinnen woonden. Plots koppel je dan zo’n adres aan een verhaal van onmenselijkheid.

Neem de Evertsenstraat 4 in Bottendaal. Uit die woning werden de 2-jarige Marcus Wolff met zijn 3-jarig zusje Everdina en zijn ouders weggehaald, vervolgens afgevoerd naar Sobibor en daar vermoord. En zo zijn er vele tientallen panden in de stad met zo’n vreselijke geschiedenis.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns