'Onze auto hing scheef van de dozen wijn op de terugweg'

Zijn handen op de rug, turend over zijn wijngaarden naar de wolken in de verte. Hij vertelt dat hij geregeld 's nachts uit bed gaat om buiten te onderzoeken wat voor weer eraan komt. 

Volledig scherm
Ellen Willems © Jan van den Brink

De wijnboer wil rijpe zoete druiven plukken, dus iets langer laten hangen kan gunstig zijn. Maar rotte oogst is funest. En regen kan de druiven doen open barsten. Het is turen geblazen dus, naar de lucht en schermen.

Het is bijna 20 jaar geleden dat ik op wijnreis was in de Bourgogne en ik voor het eerst sprak met een wijnmaker. Zes wijnen mocht ik proeven. Eerlijk gezegd vond ik ze allemaal smaken, maar dat kan ook komen door het zicht op die enorme eikenhouten vaten, de lucht van schimmels en het gesprek met deze begeesterde man. 

Twee jaar geleden was ik op vakantie tussen de wijngaarden met Nebbiolo-druiven. De berghellingen in de Italiaanse Piemonte staan vol met deze druif, waar de beroemde Barolo van wordt gemaakt. Een wijnboer vertelde dat hij oogst in de herfst, als de eerste mist tegen de bergen hangt. En ja hoor, onze auto hing scheef van de dozen wijn op de terugweg. Tegen zoveel romantiek ben ik niet opgewassen.

Bij een goede fles wijn maken komt zoveel samen. Bier brouwen lukt, mits je een goed recept hebt. Maar dezelfde druiven, dezelfde grond en dezelfde wijnmaker kan het ene jaar prachtige wijn opleveren en het andere jaar niet. 

Quote

Zeker tussen de dertig en veertig wijnboeren in Gelderland maken ook wijn

Zeker tussen de dertig en veertig wijnboeren in Gelderland maken ook wijn. Het gaat in totaal dus om honderden verschillende wijnen van Gelderse bodem. Of ze smaken? Eerlijk gezegd weet ik het ook niet. Daarom gaan we zaterdag met een deskundige jury de beste rode en witte wijnen proeven om te kunnen vertellen wat de aanraders van eigen bodem zijn. Het gaat nu om de smaak van de 43 wijnen die we door de hele provincie hebben gehaald. Met over een week de uitslag van De Gelderlander Wijnkeuring 2017 in de krant.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns