Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Patrick Lambal en zijn berg buitgemaakte tientjes tonen aan dat mensen goedgelovig zijn

Column Remco KockDe serieoplichter die zich aan mij had voorgesteld als Patrick Lambal is (op)gepakt. Ik behoor tot zijn slachtoffers. Hij woonde om de hoek, had zichzelf buitengesloten. Sleutels en portemonnee lagen binnen. Ik gaf Lambal het tientje waarmee hij zogenaamd met het OV naar zijn vriendin kon reizen.

Quote

Toen het stappen en drinken begon, was daar plots het lef om te liegen

Sommigen zien in religie het bewijs dat je mensen alles kunt wijsmaken. Ze beschouwen kerkgangers als kinderen die in het goed bedoelde Sinterklaascomplot tuimelen. Patrick Lambal en zijn berg buitgemaakte tientjes tonen aan dat mensen goedgelovig zijn. Liegen loont.

Bedrog kan goedaardig zijn. Bananasplit bijvoorbeeld: ludieke leugens. Oudere buurjongens lieten mij als kindje eens aanbellen bij mijn moeder. Ik moest vragen of ze een nieuwe snoepreep voor ons had, vibrator heette het merk. Om het hoekje gierden de buurjongens van het lachen.

Later ontdekte ik de kick van leugens als waarheid verpakken. Toen het stappen en drinken begon, was daar plots het lef om te liegen. Een Amsterdams accent opzetten en in eigen stad aan voorbijgangers vragen ,,waar het Korenveld is, waar je ken stappen?”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns