De milieustraat in Haps.
Volledig scherm
De milieustraat in Haps. © Ed van Alem

Aanbieden van tuinafval wordt weer gratis in het Land van Cuijk

HAPS - Het aanbieden van tuinafval bij de milieustraten wordt vanaf 1 augustus weer gratis. Dat zei wethouder Marius Tielemans deze week na afloop van de gemeenteraadsvergadering in Boekel. Daarmee moet een eind komen aan het dumpen van het groenafval in de natuurgebieden.  Want dat is precies de reden waarom de Bestuurscommissie Afvalinzameling (BCA) Land van Cuijk en Boekel - de overkoepelende club die voor de gemeenten de afvalinzameling regelt - hiertoe besluit.  

Sinds halverwege vorig jaar werd besloten geld te vragen voor het inzamelen van tuinafval, werd door medewerkers van waterschap Aa en Maas en Brabants landschap geconstateerd dat het aantal dumpingen toenamen.

De BCA wilde daar toen nog niet aan, wel werd afgesproken dat onderzocht zou worden of er inderdaad meer groenafval werd gedumpt. Inmiddels kan de club niet anders dan concluderen dat wat de mannen in het veld allang wisten, waar is. 

Weerstand

Dumpen van afval in Maasheggengebied bij Beugen.  De tarieven van het storten van gewoon afval blijven gehandhaafd.
Volledig scherm
Dumpen van afval in Maasheggengebied bij Beugen. De tarieven van het storten van gewoon afval blijven gehandhaafd. © dg

Vanaf de invoering op 1 augustus 2018 was er weerstand tegen het tarief van 7,50 euro per twee kuub groenafval bij de milieustraat. Niet alleen van de mensen die moesten betalen voor het afval, ook van politici die vanaf het begin af aan voorspelden dat het groenafval gedumpt zou gaan worden. 

Ze kregen gelijk. De BCA heeft geconstateerd dat er inderdaad meer dumpingen plaats hebben gehad afgelopen jaar, dat er minder aanbod was van afval op de milieustraten en dat het aantal bezoekers daar terugliep. In de eerste vier maanden van 2019 zelfs vijftig procent minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Het kwam zelfs voor dat mensen aan de poort van de milieustraat rechtsomkeert maakten. 

Ook steeg de hoeveelheid groente- fruit- en tuinafval die bij de woningen moest worden opgehaald. Veel mensen schaften een grotere kliko aan van 240 liter. Verwerking van gft is duurder dan van tuinafval.

Alleen groenafval

Wat het terugdraaien van de maatregel de BCA (en dus de gemeenten in het Land van Cuijk en de inwoners) kost, is nog niet uitgerekend. 

Overigens geldt de nieuwe maatregel alleen voor groenafval. Voor andere afvalstromen die voorheen gratis waren, moet nog gewoon aan de poort van de milieustraat betaald worden. Ook die tarieven zorgen er voor dat er met grote regelmaat afval in de natuur wordt gedumpt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland