Volledig scherm
De verspillingsfabriek in Veghel is mede door de hulp van Agrifood Capital ontstaan. © Robèrt van Lith/BD

Agrifood vraagt Rijk 25 miljoen om slimmer te boeren

CUIJK  - Agrifood Capital vraagt het kabinet om een bijdrage van bijna 25 miljoen euro. Met het geld wil het samenwerkingsverband, waar ook de gemeenten in het Land van Cuijk onder vallen, de agrarische sector in Noordoost-Brabant beter, slimmer en gezonder maken.

AgriFood Capital, waarin overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven samenwerken om te kunnen werken aan de toekomst voor de regio, belooft zelf ruim 52 miljoen euro bij te leggen als het kabinet over de brug komt. 

Een flinke hap van het gevraagde bedrag is voor een toekomstig innovatiecentrum in Oss. Hier werken studenten van universiteiten en hogescholen met bedrijven aan nieuwe technologie. Het centrum kost twaalf miljoen euro.

De aanvraag gaat ook over het uitbouwen van al bestaande initiatieven, zoals Agro As De Peel. Dit is een proefgebied rond de Middenpeelweg (N277), vlakbij vliegbasis Volkel, waar bedrijven en boeren innovatieve ideeën uittesten in de praktijk. Ze kweken er insecten of verbouwen sorghum, een Afrikaans gewas dat bestand is tegen droge zomers.

Het samenwerkingsverband vraagt ruim vijf miljoen euro voor dit project, waarbij een deel van het geld naar een bezoekerscentrum gaat. 'Dit proefgebied moet hét centrum worden van waaruit de vernieuwing vorm krijgt', schrijft de stichting aan het Rijk.

Door flink te investeren in het boeren van de toekomst, wil AgriFood Capital lucht scheppen in een regio waar intensieve veehouderij tegen haar grenzen aanloopt.

Het bedrag waar de stichting op mikt, komt uit een grotere ruif waar 900 miljoen euro in zat.

De stichting AgriFood Capital krijgt haar geld nu onder meer van de zeventien aangesloten gemeenten die drie euro per inwoner neertellen, maar ervan balen dat ze niet goed weten wat er met die centen gebeurt.

AgriFood Capital komt aan de kritiek tegemoet door sinds gisteravond een rondje langs de gemeenten te maken. In november blijkt of het voorstel goed is voor de miljoenen uit Den Haag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland