Marie-Louise van Zuijlen
Volledig scherm
PREMIUM
Marie-Louise van Zuijlen © Ed van Alem

Als logopedist naar Vietnam? Wel volgens de Cuijkse Marie-Louise van Zuijlen

vrijdaginterviewCUIJK - Ze spreekt de taal niet. Ze kent het land niet. Toch stapt Marie-Louise van Zuijlen uit Cuijk over een paar maanden op het vliegtuig. Naar Vietnam. Om zes weken als logopedist te werken. Onlogisch? Nee hoor. ,,Met handen en voetenwerk kom je heel ver.’’

Verbaasde blikken heeft ze nog niet gehad. Iedereen is enthousiast over het idee. En nieuwsgierig. Alle collega's, vrienden, kennissen willen weten wat ze gaat beleven. Over vijf maanden kan Marie-Louise van Zuijlen (47) eindelijk antwoord geven. 

Dan vertrekt ze voor anderhalve maand naar Vietnam. Een idee waar ze al vier jaar mee rondloopt. Als logopedist werken in het buitenland. Een steentje bijdragen. Mensen helpen. En niet met taal- of spraakproblemen, zoals je bij een logopedist verwacht. Maar met eet- en drinkproblemen. 

Eten en drinken? Logopedie gaat toch over spraak? Bijvoorbeeld stotteren of slissen
,,Nee hoor. Een groot deel van logopedie gaat inderdaad over communicatie. Maar het is veel meer. Denk dus aan eetproblemen: slikken en kauwen. Hier ga ik in Vietnam op focussen.

,,Ik ben ook begonnen met een cursus over eetgedrag bij jonge kinderen. Niet om ze bepaalde groenten te laten eten. Het gaat over de gevoeligheden in de mond. De dikte van vloeistoffen kan invloed hebben op hun eetgedrag. Als iets te dik of te dun is, wordt het slikken moeilijk. Dat speelt in Nederland, maar zeker ook in Vietnam.’’ 

Quote

Dus ik besloot mijn droom te volgen. Een extra uitdaging zoeken

Marie-Louise van Zuijlen, logopedist
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Het is nog even wennen aan Cuijks interactief vragenuurtje met burgemeester Hillenaar

    Het is nog even wennen aan Cuijks interac­tief vragenuur­tje met burgemees­ter Hillenaar

    CUIJK - ,,Raar, om in zo'n lege zaal wat te gaan zeggen. Het voelt als een pastoor die in een lege kerk probeert zijn zondagsdienst in ere te houden.” Met die woorden begon burgemeester Wim Hillenaar maandagavond een interactieve bijeenkomst in de raadszaal van Cuijk. Een bijeenkomst ook waarin raadsleden en inwoners van Cuijk via sms vragen konden stellen. Welgeteld drie vragen kreeg de burgemeester te beantwoorden.

Maasland