Volledig scherm
© SK-Media

Asbest vrijgekomen bij grote brand Vrije Markt in Cuijk

KATWIJK/CUIJK - In de hallen van de Vrije Markt aan de Korte Oijen in de haven van Cuijk heeft in de nacht van maandag op dinsdag een grote brand gewoed. De brand is rond 22:45 ontstaan in de loodsen van de Vrije Markt. Daarvan lagen er een half uur later al twee in de as. Rond middernacht besloot de brandweer het vuur gecontroleerd te laten uitbranden. Dinsdagmorgen rond 07.00 uur had de brandweer het vuur onder controle.

Bij de brand is asbest vrijgekomen. De asbestbesmetting is beperkt gebleven tot de Korte Oijen en een aangrenzend bedrijfsterrein. Bewoners van de verdere omgeving kunnen volgens de gemeente Cuijk roet- en asdeeltjes zelf opruimen. De Korte Oijen werd rond 15.00 uur weer vrijgegeven. De brandweer blijft waarschijnlijk nog de hele dag nablussen.

Haven
Korpsen uit de regio zijn opgeroepen om de brand, die zich snel uitbreidde, te bestrijden. De brandweer haalde water uit de nabijgelegen haven om te kunnen blussen. De grote zwarte rookpluim was van verre te zien. Tijdens het blussen ging de ene na de andere hal plat doordat het vuur bleef oplaaien. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Over de oorzaak van de brand is nog niets te zeggen. Dat zegt burgemeester Wim Hillenaar.

Plaatmateriaal
De hallen van de Vrije Markt beslaan in totaal 22.000 vierkante meter. Daarvan is nauwelijks iets gespaard gebleven. De loodsen bestonden vooral uit stalen wanden en plaatmateriaal.

Bio-elektriciteitscentrale
Het vuur naderde ook het gebouw van de Evenementenhal Cuijk op hetzelfde terrein. Het is de brandweer gelukt om het vuur op afstand te houden. Het hoofdgebouw van de vrije Markt is verloren gegaan. Een naastgelegen bio-elektriciteitscentrale werd vanuit een hoogwerker nat gehouden. Rond 0:45 uur werd aan kijkers, pers en de vele gedupeerde ondernemers gevraagd op afstand te gaan staan, omdat er ontploffingsgevaar was van een dieseltank.

Uit voorzorg zijn ook drie woningen ontruimd.

1.500 vaste kramen
De Vrije Markt is iedere zaterdag open en was maandag, tweede pinksterdag, extra geopend. Er kwamen die dag nog 9.000 bezoekers. In de hallen zijn tientallen bedrijven gevestigd en staan 1.500 vaste kramen van de Vrije Markt. Handelaren laten hun spullen daar staan en hebben die gisterenavond in vlammen zien opgaan.

Volledig scherm
© SK-Media
Volledig scherm
© SK-Media
Volledig scherm
© DG
Volledig scherm
© Ed van Alem
Volledig scherm
© Ed van Alem
Volledig scherm
© Ed van Alem
Volledig scherm
De wegen rondom de afgebrande evenementenhallen zijn afgezet. © DG

Maasland