Beers voelt zich niet langer als Calimero

Afscheid Willem KustersBEERS - De dorps- en wijkraad moet met het oog op de komende herindeling meer verantwoording, invloed en budget krijgen. Dat zegt Willem Kusters uit Beers. Afgelopen dinsdag nam hij, na ruim 22 jaar, afscheid van de Dorpsraad Beers.

Volledig scherm
Willem Kusters bij het strandje aan het Kerkeveld bij de Heeswijkse Plassen, een van de gerealiseerde projecten van de Dorpsraad Beers. © Ed van Alem
Quote

Als burgers vanaf het begin betrokken worden bij plannen in hun buurt, krijg je pas draagvlak

Willem Kusters

Een vernieuwde dorpsentree, een opknapbeurt van het plein, een multifunctioneel voetbalveldje en een strandje. Dat is wat de dorpsraad in Beers tot stand heeft kunnen brengen. ,,Uit 28 ingediende projecten zijn vier plannen uitgewerkt en gerealiseerd. Onze centrale vraag was: hoe willen wij dat ons dorp er over twintig jaar uit moet zien”, zegt Willem Kusters (68) uit Beers. 22 jaar was hij lid en voorzitter van de Beerse dorpsraad. Vorige week nam hij afscheid. Hij werd daarbij benoemd tot lid in de orde van oranje Nassau.

1994
De dorpsraad is ontstaan bij de herindeling in 1994 toen de zelfstandige gemeente Beers bij het ‘grote’ Cuijk werd gevoegd. Kusters: ,,Er was toen een soort Calimero-gevoel. Wij waren bang dat ze ons als relatief rijke dorp leeg zouden snoepen. In die tijd kwam het college een keer per jaar langs en mocht je luisteren. Die tijd van een top-down benadering is nu helemaal omgekeerd. Onder de noemer van burgerparticipatie komen de plannen nu van de mensen uit het dorp of de wijk. Als burgers vanaf het begin betrokken worden bij plannen in hun buurt, krijg je pas draagvlak. Wij worden nu wel serieus genomen.”

Voor dorpsraden is in de toekomst bij een gemeentelijke herindeling een belangrijkere rol weggelegd. In de politiek wordt daarvoor de term kernendemocratie gebruikt.

Sinds 2013 leidt Kusters ook het Platform Wijk- en dorpsraden in gemeente Cuijk. ,,Een overleg waarin wij als tien afzonderlijke raden veel van elkaar leren. Wij versterken elkaar. We praten over het samen realiseren van aed’s, maar het kan ook zijn dat de burgemeester een presentatie houdt over veiligheid op straat en in de buurt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland