Volledig scherm
Copa del Agatha voor de tiende keer. beeld van de finale tussen Figueirense - Odense. Tevens is het een gezellig feestje dit topernooi in St. Agatha. © Theo Peeters

Bestaat de Copa del Agatha volgend jaar nog?

SINT AGATHA - De toekomst van de Copa del Agatha is uitermate onzeker geworden. Het bestuur van het internationale jeugdtoernooi houdt het na de jubileumeditie van afgelopen zomer voor gezien. Een werkgroep bekijkt of er nog toekomst is voor het voetbaltoernooi in Sint Agatha.

Quote

Voor ons jubileum hoopten we met nog grotere namen meer toeschou­wers te trekken

Martijn Schwillens

De Copa del Agatha sluit een tijdperk af. Na tien jaar en evenzoveel edities stapt het driekoppige bestuur van het internationale jeugdtoernooi in Sint Agatha op. Het is nog onduidelijk hoe de toekomst van de 'Copa' eruitziet. Een werkgroep buigt zich de komende tijd over de vraag of én in welke vorm er een elfde editie van het evenement komt.

Bestuursleden Bob Thomassen, Arno Janssen en Martijn Schwillens maakten al ruim voor de start van de organisatie van de tiende editie (dit jaar gehouden op zaterdag 4 en zondag 5 augustus) intern bekend dat ze er mee zouden ophouden. ,,Het is ook een weloverwogen besluit", laat Schwillens weten. ,,Het is voor ons mooi geweest. We hebben het evenement gebracht tot daar waar het nu is, maar wij kunnen de volgende stap niet meer maken."

De Copa del Agatha, ontstaan uit een recreatief 'biertoernooi', groeide na de eerste editie in 2009 snel uit tot een gewaardeerd toernooi voor jeugdteams (onder 19 jaar) van profclubs. De afgelopen jaren waren onder meer ploegen van Feyenoord, Glasgow Rangers, Red Bull Brasil en Standard Luik aanwezig. Voor de jubileumeditie pakte de organisatie deze zomer uit met gerenommeerde clubs als Paris Saint-Germain (Frankrijk) en Leicester City (Engeland).

Hoewel het toernooi elk jaar organisatorisch ijzersterk in elkaar stak, ontbrak het in Sint Agatha telkens aan één ding. ,,De publieke belangstelling is altijd laag geweest", geeft Schwillens aan. ,,Dat is iets waar we ons van bewust waren en wat ons ook tegenviel. Voor ons jubileum hoopten we met nog grotere namen meer toeschouwers te trekken, maar dat is niet gelukt (de Copa trok ook in het tiende jaar rond de duizend toeschouwers over twee dagen, JVL). Dat was nogmaals de bevestiging dat dit het juiste moment is om te stoppen en het stokje over te dragen."

Doorstart

Het bestuur heeft zijn taken inmiddels neergelegd en een werkgroep gevormd die zich gaat bezighouden met de toekomst van het toernooi. Die werkgroep bestaat uit zes leden die al onderdeel waren van de organisatie. Het afgetreden bestuur begeleidt die werkgroep de komende tijd nog wel bij de 'doorstart', legt Schwillens uit. ,,Binnen de organisatie is het enthousiasme nog steeds groot, iedereen wil graag verder. We hebben verschillende brainstormsessies gepland over hoe dat het beste kan gebeuren. De uitdaging is om een concept te creëren dat meer toeschouwers trekt."

Volledig scherm
De tiende editie van de Copa del Agatha trok vorige maand duizend toeschouwers. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland