Renners van het team Big Challenge tijdens een eerdere editie van Alpe d'HuZes.
Volledig scherm
Renners van het team Big Challenge tijdens een eerdere editie van Alpe d'HuZes. © Jannemieke Termeer

BIG Challenge haalt bijna 800.000 euro op

DEURNE - BIG Challenge heeft dit jaar door de deelname aan Alpe d’HuZes bijna acht ton opgehaald voor de strijd tegen kanker. Een groot aantal boeren uit het Land van Cuijk fietste op donderdag 4 juni mee met de totaal 183 deelnemers van BIG Challenge. 

BIG Challenge is een samenwerking van boeren, of aan de agrarische sector gerelateerde organisaties, die zich inzet om geld bijeen te brengen voor de strijd tegen kanker.

Het eindbedrag is bepaald op 783.383,15 euro. Daarmee heeft BIG Challenge aan Alpe d’HuZes bijna 7 procent bijgedragen aan de totale opbrengst van bijna 12 miljoen euro.

100 procent

Het was de elfde keer dat de Nederlandse boerensector meedeed aan Alpe d’HuZes. Daarmee komt het totaal in de periode 2009-2019 op 9,5 miljoen euro. ‘Elke euro gaat voor 100 procent naar KWF Kankerbestrijding’, laat de organisatie weten.

BIG Challenge heeft al aangekondigd in 2020 weer mee te zullen doen. Het doel van BIG Challenge is om tijdens Alpe d’HuZes 2020 minimaal 1.000.000 euro bijeen te fietsen, rennen of lopen.  Om dit te bereiken benaderen de deelnemers een groot aantal sponsors en organiseren zij in de aanloop naar het evenement allerlei sponsoractiviteiten. Enerzijds om geld in te zamelen en anderzijds om aan een breed publiek bekendheid te geven aan dit initiatief van de agrarische sector.

Extra onderzoek

In de afgelopen elf edities hebben al ruim 1700 mensen van farmers against cancer de befaamde alpentop beklommen. Met het bijeengebrachte geld maken de boeren extra onderzoek mogelijk naar kanker.

BIG Challenge is een initiatief van Herman Houweling. Hij is deze actie in 2009 gestart en realiseerde dat jaar in zijn eentje een bedrag van 113.000 euro. 

Maasland