‘Bijna elke kipnugget ter wereld is geproduceerd met slacht- of verwerkingsmachines uit Boxmeer’

VrijdaginterviewAls kwartiermaker agrifood Land van Cuijk moet Sander Groenen komend half jaar de samenwerking op het gebied van landbouw en voedsel tussen ondernemers, overheid en onderwijs in de regio verbeteren.

Volledig scherm
Sander Groenen © Theo Peeters
Quote

Beseffen de mensen dat 80 procent van de afbakbrood­jes in de Nederland­se supermark­ten uit Beugen komen?

Sander Groenen heeft een half jaar de tijd om als kwartiermaker het Land van Cuijk voor te bereiden op de toekomst. Om er een, zoals zijn opdracht is, excellente agrifoodregio van te maken.

Zo zo, kwartiermaker. Dat klinkt gewichtig. Wat doet een kwartiermaker?
,,Het is de bedoeling dat ik de verschillende uitvoeringsagenda’s op het gebied van agrifood op elkaar ga afstemmen. Zaken ga formaliseren en zorgen dat er een platform komt. Er zijn veel goede initiatieven en bovenal veel bedrijven die actief zijn. Verbinden van die bedrijven, initiatieven van inwoners, samenwerking met onderwijs en overheid is van belang. Dat er goed kan worden samengewerkt zie je op vele fronten, kijk maar naar een beweging als een Goei Leven, Smaakcentrum, Stagebureau, Platform MooiMaasvallei of hoe actief de Industriële Kring is.”

En dat betekent?
,,Er gebeurt al heel veel op het gebied van agrifood. Daarmee bedoel ik niet enkel de agrarische sector en de direct daaraan verbonden bedrijven, maar in het Land van Cuijk zijn bijvoorbeeld ook scholen, banken, restaurants, overheden, inwoners actief en soms ook afhankelijk van alles wat er binnen de agrarische- en foodsector gebeurt. Ook omdat de regio Land van Cuijk niet op zichzelf staat, maar samenwerkt binnen verbanden als Euregio en AgriFoodCapital. Agrifood is wel de belangrijkste economische motor van de regio. Maar het is nog erg veel een kwestie van ieder voor zich en God voor ons allen. Iedereen kijkt naar zijn eigen deeltje. Maar het gaat om samenwerking. Samen de regio versterken om er zo voor te zorgen dat mensen hier kunnen werken en willen wonen.’’

Maar je hebt al AgriFoodCapital die veel doet op dat gebied. Waarom dan iemand speciaal voor het Land van Cuijk?
,,Het Land van Cuijk bestaat uit vijf gemeenten van de zeventien binnen AgriFoodCapital. Het gebied heeft een eigen dynamiek, niet anders dan andere gemeenten en regio’s, die ook hun eigen dynamiek kennen. De verbinding blijven maken binnen AgroFoodCapital is absoluut van belang. Er wordt hier voor honderden miljoenen geïnvesteerd in het Land van Cuijk en dat is heel bijzonder. We hebben natuurlijk de bekende grote bedrijven als Marel, Nutricia, MSD en Hendrix Genetics. Maar daarnaast zitten zoveel interessante, mooie andere bedrijven. We moeten ervoor zorgen dat al die bedrijven voor de regio behouden blijven. Dat er voldoende hbo’ers en mbo’ers zijn om in het personeel van al die bedrijven te voorzien.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland