Volledig scherm
De huidige blauwe zakken. foto DG

Blauwe vuilniszak in Land van Cuijk goedkoper en kleiner

LAND VAN CUIJK - Inwoners van het Land van Cuijk kunnen vanaf februari goedkopere en kleinere blauwe afvalzakken kopen voor hun restafval. Voor een rol van tien van deze nieuwe tariefzakken betalen burgers uit Mill, Grave, Sint Anthonis, Boxmeer en Cuijk straks 6,25 euro.

Dat is de helft van wat nu betaald moet worden voor de grote blauwe vuilniszakken. In die grote zakken, die begin dit jaar nog 1,50 euro duurder werden, past wel het dubbel zo veel. Deze zakken voor huishoudelijk restafval blijven voorlopig nog te koop in onder meer supermarkten.

Kampioen
Met de introductie van een nieuwe – kleinere – blauwe zak denken de gemeenten in het Land van Cuijk hun inwoners tegemoet te komen. Die behoren in dit land al tot de kampioenen (top vijf) vuilnis scheiden, doordat ze hun plastic, rest- en gft-afval heel goed gescheiden aanbieden. 89 procent van het afval wordt gescheiden. Doordat veel inwoners hun huishoudelijk afval bovengemiddeld scheiden, blijft er steeds minder restafval over. Gebruikte een gezin in 2008 gemiddeld nog 39 van die blauwe zakken, vorig jaar was dat al gedaald naar nog maar 19.

Kliko
Eerder dit najaar werd al bekend dat huishoudens in het Land van Cuijk in het nieuwe jaar hun groene kliko wekelijks aan de weg mogen zetten. Dit moet ook stinkende kliko's tegengaan. Dat mag vanaf halverwege februari. De blauwe zakken worden straks eens in de vier, in plaats van twee weken opgehaald. Door de burgers de mogelijkheid te bieden de gft-bak iedere week te legen in plaats van eens in de twee weken, willen de gemeenten hun inwoners ertoe bewegen al hun keukenafval, denk aan koffiedrap en etensresten, in de groene container te gooien.

Maasland