Volledig scherm
De nieuwe fietsbrug, gezien vanaf de Cuijkse kant. © artist impression

Bouw fietsbrug Cuijk-Mook begint in 2019

CUIJK/MOOK - De langverwachte fietsbrug over de Maas tussen Cuijk en Mook kan in 2019 gebouwd worden, nu met bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM de aannemer bekend is die de constructie gaat bouwen naast de spoorbrug tussen Limburg en Brabant. Het bouwen van de nieuwste Maasbrug, ook voor voetgangers, kost 12 miljoen euro. 

De Gelderlander meldde begin dit jaar al dat de fietsbrug, onderdeel van het MaasWaalpad, de snelfietsroute van Cuijk naar Nijmegen, eind 2020 gebruiksklaar is. Eerder was sprake van medio 2019. Dat lukte niet, omdat de brug zo'n 3,5 miljoen euro duurder uitpakte. De gemeenten Cuijk en Mook en Middelaar verwachten nu dat de eerste fietsers in het najaar van 2020 eroverheen kunnen. 

'Fraai geheel'

De deelnemers aan de aanbesteding voor de fietsbrug moesten zelf met 'een architectonisch en landschappelijk ontwerp' komen. Het winnend brugontwerp vormt volgens de gemeenten 'een fraai en herkenbaar vanzelfsprekend geheel met de spoorbrug'.

De hoofdoverspanning van de fietsbrug is van staal, de zogeheten aanbruggen boven de uiterwaarden zijn van beton. Het voetpad meet anderhalve meter breed en het fietspad vier meter. 

Inclusief grondaankoop en alle voorbereidingskosten kost dit project 19,1 miljoen euro. Hierin zitten ook werkzaamheden als een fietspad tussen Zadelmakersdreef (Cuijk) en Lindenlaan (Mook), het fietsviaduct over de N271 in Mook, de verbinding tussen de snelle fietsroute en de Veldweg in Mook en aangepaste kruisingen met de Mariagaarde in Katwijk en de Galberg in Cuijk.  De provincies Brabant, Limburg, Gelderland, de gemeente Nijmegen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat betalen eraan mee.

Fietstunnel

De fietstunnel onder de spoorlijn tussen Mook en Molenhoek, eveneens onderdeel van het MaasWaalpad, gaat uiterlijk 1 december open. Dan kunnen fietsers vanaf de Middelweg in Molenhoek via de tunnel doorsteken naar de Veldweg in Mook. Het tunneltje werd begin dit jaar al aangelegd, maar bleef gesloten omdat nog niet bekend was hoe het aansluitende pad naar de nieuwe fietsbrug over de Maas zou lopen. Nu het ontwerp voor de brug bekend, is ook duidelijk hoe de aftakking van het fietspad naar de Veldweg gaat lopen. Dat deel kan nu al worden aangelegd, waarna het tunneltje in gebruik genomen kan worden.

1.600 fietsers

Doel van deze nieuwe snelfietsroute is dat meer mensen de fiets kiezen boven de auto om van en naar werk en school te reizen. Fietsers vanuit Cuijk zijn straks eerder in Nijmegen via de nieuwe brug. Nu moeten ze nog de route via de Maasbrug in de A73 nemen. Dat is 2,5 kilometer om. Verwacht wordt dat straks dagelijks zo'n 1.600 mensen de nieuwe fietsbrug gebruiken.

Volledig scherm
De nieuwe fietsbrug, gezien vanaf de Mookse kant. © artist impression
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland