Volledig scherm
De Vrije Markt in Wamel. © William Hoogteyling

Brand Vrije Markt Cuijk redding voor Wamel

WAMEL/CUIJK - Zonder de komst van de Cuijkse standhouders de afgelopen maanden was het na bijna 30 jaar einde verhaal geweest voor de Vrije Markt in Wamel.

Zo'n 30 kraampjeshouders van de met Pinksteren afgebrande Vrije Markt in Katwijk staan nu in Wamel. „Een jaar geleden zag het er voor ons echt niet goed uit”, zegt Vincent van Zuilekom, eigenaar van de zo'n 350 kraampjes tellende koopjesmarkt in het Land van Maas en Waal, die dit weekeinde zaterdag en zondag open is. „We kampten eerder dit jaar met een leegstand van 15 tot 20 procent.”

Wachtlijst
„Al speelt ook mee dat het in de zomermaanden altijd rustiger is op een markt die binnen is. Nu zitten we gelukkig weer vol. We kunnen weer vooruit. We moeten zelfs weer met een wachtlijst werken. Maar zoals de hele detailhandel merken wij ook dat de verkoop, zeker de laatste jaren, terugloopt. Verkoop via internet is natuurlijk een enorme concurrent.”

'Gun het niemand'
Van Zuilekom wil benadrukken dat wat er met Pinksteren in Cuijk is gebeurd, je geen enkele ondernemer gunt, zelfs de grote concurrent niet. „Je kunt in onze situatie wel spreken van, de een zijn dood is de ander zijn brood."

Een uitgebreid verhaal met interviews met oud-standhouders van Cuijk die nu in Wamel staan, in de Gelderlander van vrijdag 25 november. Ook te lezen in de e-paper.

Maasland