Volledig scherm
Amicale-voorzitter Ben Broekmeijer op de overdekte jeu-de-boulesbaan van zijn vereniging. © Theo Peeters

Clubhelden: Trots op overdekte banen met graffiti

CUIJK - Ben Broekmeijer is scheidsrechter bij voetbalclub JVC Cuijk, maar de 53-jarige Cuijkenaar is pas echt in zijn element als hij op de jeu-de-boulesbaan staat.

Hij is al geruime tijd voorzitter van Amicale.

Hoe bent u bij Amicale terechtgekomen?
„Via mijn ouders ben ik 26 jaar geleden in contact gekomen met jeu de boules, daarvoor voetbalde ik. Eerst zag ik het als spelletje, later steeds meer als sport. Ik beoefen jeu de boules op prestatief niveau en ben 15 jaar voorzitter van de club. Het mooie aan jeu de boules is dat het voor iedereen toegankelijk is. Voor alleenstaanden en gezinnen, voor jong en oud, voor mensen in een rolstoel. De sport wordt vaak weggezet als ouwelullensport, maar dat is echt niet meer zo."

Waarin uit zich dat bij Amicale?
„We zijn een vrij jonge vereniging. Ons oudste lid is 91 jaar, maar we hebben ook spelers die op hun achtste zijn begonnen. Verwacht bij ons geen muurschildering van een oud Frans stadje. De wanden zijn bespoten met graffiti. Het zegt ook genoeg dat we actief zijn op het tweede niveau van Nederland, na drie kampioenschappen op rij. De club heeft negen topspelers die meerdere keren per week trainen en hun wedstrijden door heel het land spelen. Maar niets moet. Als je geen wedstrijden wilt spelen, hoeft dat niet."

Bent u veel op de club te vinden?
„Toen de secretarisfunctie wegviel, ben ik via omwegen tot voorzitter gebombardeerd. Eigenlijk zou ik die rol alleen waarnemen, maar een paar maanden werden er veel meer. Dat is niet erg. Ik vind het leuk. Ik woon nog geen 100 meter van de jeu-de- boulesbanen vandaan. Als de lampen bij Amicale laat in de avond nog aanstaan, ga ik ze uitmaken. Ik ben minimaal vier keer per week bij de vereniging."

Waar bent u het meest trots op?
„Ik heb mezelf hard gemaakt voor overdekte banen. Daar ben ik dik vijf jaar mee bezig geweest, maar het is gelukt. Zonder een cent van de gemeente. We hebben sinds 2000 een hal, terwijl ik ook nog weet hoe het ging op de locatie bij de Messemaker. Daar lagen zes banen en werd in de winter de sneeuw gewoon aan de kant geschoven voor een wedstrijdje. Nu hebben we 24 buitenbanen en 6 binnenbanen. Afgelopen jaar hebben we de kantine uitgebreid. Die is nu heel modern. Hoe dat met elkaar gelukt is, maakt me trots."

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan op dg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!

Maasland