Begin december vorig jaar maakten Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis bekend dat ze toewerken naar een fusie per 1 januari 2022. Vanaf links de burgemeesters van Cuijk (Wim Hillenaar), Sint Anthonis (Marleen Sijbers) en Boxmeer (Karel van Soest).
Volledig scherm
Begin december vorig jaar maakten Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis bekend dat ze toewerken naar een fusie per 1 januari 2022. Vanaf links de burgemeesters van Cuijk (Wim Hillenaar), Sint Anthonis (Marleen Sijbers) en Boxmeer (Karel van Soest). © Ed van Alem

Cuijk gaat voor herindeling met Boxmeer en Sint Anthonis

CUIJK - Cuijk houdt vast aan een herindeling met Boxmeer en Sint Anthonis. Alsnog ook een fusievariant met Mill en Grave onderzoeken, buren waarmee Cuijk sinds begin 2014 in één ambtelijke organisatie zit, wijst een krappe raadsmeerderheid af. 

Dat bleek maandagavond tijdens de raadsvergadering in Cuijk. Onderwerp van discussie: een nieuwe stap in een eind vorig jaar nog goedgekeurd plan van aanpak om per 1 januari 2022 met Boxmeer en Sint Anthonis te komen tot een nieuwe gemeente van 65.000 inwoners.  

Als het aan coalitiepartij Algemeen Belang Cuijk (ABC) had gelegen, was de CGM-variant (Cuijk, Grave en Mill, DG) alsnog serieus onderzocht. Daarbij kreeg ABC steun van de oppositiepartijen SP, PvdA en VVD. Met negen van de negentien raadszetels net geen meerderheid.

Provincie

De laatste tijd gaan er in de buurgemeenten Mill en Grave steeds meer stemmen op misschien wel meer te willen met Cuijk dan alleen ambtelijke samenwerking. 
Toen de gemeenteraden van Sint Anthonis, Boxmeer en Cuijk in september 2017 ‘ja’ zeiden tegen één grote gemeente Land van Cuijk, gaven die van Mill en Grave aan hier niks van te willen weten. Daarop hebben Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis ervoor gekozen met z'n drieën verder te gaan. Aangemoedigd door de provincie, die voorstander is van één grote gemeente in het Land van Cuijk van bijna 90.000 inwoners.  

Stephan Müskens (ABC): ,,We vragen nu alleen maar de optie CGM open te houden, meer niet.’’ Volgens SP’er Bregje van Lieshout is het ‘een zeer slecht idee’ de optie CGM nu al aan de kant te schuiven.

Zorgen ambtenaren

De nauw samenwerkende ambtenaren van Cuijk, Grave en Mill uitten onlangs nog per brief hun zorgen over een fusie van Cuijk met Sint Anthonis en Boxmeer. Zij vrezen voor de kwaliteit van de dienstverlening naar burgers en ondernemers, als de in 2014 opgezette ambtelijke organisatie alweer ‘ontvlochten’ moet worden. 

Volgens de Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar is zijn inzet ‘de ambtelijke organisatie bij elkaar te houden'. ,,Een fusie van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis is de enige manier dichter bij één Land van Cuijk te komen. Het gaat ons om wat het beste is voor onze burgers.’’ 

Brexit-discussie

De raadsvergadering kende trouwens prominente toehoorders met de wethouders Rick Joosten en Anja Henisch van Grave. Hun partij LPG is voor een zelfstandig Grave.  

Volgens Mariëlle van Zuilen (D66), voorstander van één grote gemeente Land van Cuijk, heeft de aanhoudende herindelingsdiscussie meer weg van ‘een Brexit-discussie'. ,,Alleen gaat die hier niet om ergens uit te komen.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland