Volledig scherm
© ANP

Cuijk heeft er een ridder bij

CUIJK - Geen massale lintjesregen in Cuijk. Er werden er vier uitgedeeld. Maar met Max Maselaman kreeg Cuijk er wel een ridder bij. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Huub Hurkens (59) uit Haps is bijna 30 jaar vrijwilliger bij de EHBO vereniging Haps. Hij heeft in de afgelopen 30 jaar ongeveer 400 herhalingslessen (bijscholing) bijgewoond om zijn diploma actueel te houden. Hij heeft ook veel vrijwilligerswerk verzet voor de Hapse jeugd en begon zijn vrijwilligerswerk bij de Jeugd- en Jongerenraad in Haps, waarbij hij o.a. tijdens de kindervakantieweek begeleider was. Vanaf 1987 is hij al vrijwilliger bij de Jeugd- en jongerenraad. Ook is hij vanaf 1995, ruim 20 jaar, bestuurslid/secretaris van buurtvereniging ‘de Veldkijkers’.  Hurkens, verzorgt 30 jaar de collecte in Haps. Van 1989 tot 2014 de Rode Kruiscollecte en vanaf 2014 tot heden de Collecte gezamenlijke goede doelen. Hij is vanaf 1986 inspiciënt van toneelvereniging Kunakra. Als inspiciënt houdt hij toezicht op de techniek, checkt of de richtlijnen van de regisseur gevolgd worden bij licht, geluid en rekwisieten (toneelmeester). Hij is ook altijd bij nevenactiviteiten aanwezig

Karel Janssen (74) uit Cuijk heeft veel bestuursfuncties op zijn naam staan. Hij is 30 jaar voorzitter D66 (Land van) Cuijk geweest. Hij stuurde de afdeling organisatorisch aan en vertegenwoordigde de afdeling op provinciaal en landelijk niveau. Ook is hij vanaf 2004 bestuurslid van TechnoPromo. Janssen is vanaf 2012 voorzitter VVN (Stichting voor vluchtelingen en nieuwkomers). Hij is ook de initiator van het taalcafé in Cuijk. Vanaf 2016 heeft hij ook het socratisch café opgericht. Een andere bestuursfunctie vanaf 2012 is het lidmaatschap van OLC (Ouderen en levensvragen Land van Cuijk). Deze stichting is opgericht om een bijdrage te leveren aan het geestelijk welzijn van ouderen in het Land van Cuijk. De heer Janssen was vanaf 2001 tot 2015 de initiatiefnemer, mede-schrijver en mede-organisator van het Cuijks dictee dat plaatsvond in de schouwburg Cuijk. Ook was hij de initiatiefnemer voor het Cuijks jeugddictee, dat sinds 2013 jaarlijks wordt geschreven en plaatsvindt in het Merletcollege Cuijk. In 2011 heeft hij het Opiniecafé ‘met andere woorden’  opgericht. Tot slot is hij ook nog 5 jaren (1995 tot 2000) voorzitter geweest van volleybalclub Shock ‘82.

Hennie Minten-Heijl (73) uit Cuijk is vanaf 1998 vrijwilligster bij de Heilige Martinus Parochie Cuijk. Daarnaast is zij een sturende kracht binnen de Werkgroep Ouderen en zieken. Vanaf 2002 is ze penningmeester en brengt ze als vrijwilligster regelmatig een bezoekje aan ouderen en zieken. Ook helpt ze 4 keer per jaar mee met de speciale kerkelijke vieringen rondom Kerst, Pasen, de Meiviering en Ziekenzondag. Aan de oudere parochianen verleent zij een stukje mantelzorg zoals vervoer naar ziekenhuis en ze heeft ook 3 keer deelgenomen aan een parochiereis naar Lourdes om hulp te verlenen zoals het begeleiden en verzorgen van minder mobiele mensen.

Minten-Heijl is vanaf 1998 vrijwilligster bij Zorgcentrum Pantein: Maartenshof en Castella. Ze is een echt mensenmens, want zij is altijd bereid om hand- en spandiensten te verrichten en staat voor iedereen klaar. Zo is zij ook actief als collectant bij een aantal goede doelen.

Max Maselaman (68) uit Cuijk is vanaf 1981 tot de dag van vandaag de drijvende kracht binnen de Molukse Gemeenschap binnen de gemeente Cuijk. In de jaren na de oorlog kwamen veel Molukse gezinnen naar Nederland. Cuijk kreeg ook te maken met een grote Molukse gemeenschap. Zijn vader was in die tijd binnen de gemeenschap en daarbuiten het aanspreekpunt. De insteek was om de Molukse gemeenschap te laten integreren. Ook was zijn vader met succes bemiddelaar tussen de katholieke en protestantse groep in de gemeenschap. Max Maselaman heeft deze rol min of meer overgenomen. Hij heeft zijn aandeel in de Molukse gemeenschap op vele manieren gestalte gegeven. Zo is hij de adviseur (geweest) in heel veel zaken voor familie(s), kennissen en vrienden binnen de gemeenschap. Hij is de (mede)oprichter en was de eerste voorzitter van de Stichting Lima Serangkai, van 1981 tot 1988. Hij heeft veel zaken kunnen faciliteren waardoor er vele activiteiten konden worden georganiseerd op het gebied van sport, cultuur en welzijn.  Ook bij het toenmalige parochiebestuur H. Jozef Cuijk (momenteel onderdeel van de H. Martinus parochie) is hij van 1998 tot 2012, als secretaris en vrijwilliger actief geweest. Hij is 15 jaar leider geweest van het seniorenteam Voetbalvereniging JVC Cuijk, bestaande uit voornamelijk Molukkers. Dit was van 2001 tot 2016. Ook was hij van 1990 tot 1995 kantinebeheerder JVC Cuijk, samen met zijn vrouw Matje. De heer Maselaman is eveneens medebeheerder MFA de Valuwe, voorheen was hij mede-beheerder van de wijkwinkel die ten dienste stond van de bewoners. Vanaf 2012 is hij hiervoor actief. Hij wordt omschreven als een fijne collega om mee samen te werken en alles gebeurt door hem met veel toewijding en aandacht voor iedereen. Een mooi voorbeeld hiervan is het waterproject ‘Air Hidup’ dat hij samen met zijn familie in het dorp van zijn vader Lorulun op Tanimbar in Molukken heeft opgezet. Daar genieten nu veel dorpelingen van centrale water-aftappunten, waardoor zij niet meer ver met water hoeven lopen te sjouwen. Max Maselaman wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland