Volledig scherm
Woningbouw in Cuijk. © Ed van Alem

Cuijk helpt jonge huizenkopers mogelijk al snel met starterslening

CUIJK - Jongeren die in de gemeente Cuijk voor het eerst een woning kopen, komen mogelijk in 2020 al in aanmerking voor een starterslening.

De gemeenteraad van Cuijk heeft burgemeester en wethouders tijdens de behandeling van de kadernota maandagavond opgeroepen hier vaart achter te zetten.

Want er moeten de komende jaren in Cuijk en de kerkdorpen ook voldoende betaalbare huizen gebouwd worden voor jongeren. Ook om die jongeren zo in de regio te houden. 

Duwtje in de rug

Een motie van PvdA, Algemeen Belang Cuijk, GroenLinks en SP voor een starterslening kreeg steun van een raadsmeerderheid. Cuijk heeft jaren geleden ook zo'n regeling gehad, waarmee starters op de woningmarkt een financieel duwtje in de rug krijgen.

Wethouder Maarten Jilisen beloofde dat de gemeenteraad nog voor de begrotingsbehandeling in november een uitgewerkt voorstel over de starterslening krijgt.

,,We gaan ermee aan de slag om dit snel mogelijk te maken’’, aldus de wethouder van Financiën. Dan moet ook duidelijk zijn hoeveel dit Cuijk gaat kosten. 

Ozb-verhoging

Eigenlijk is er geen geld voor nieuwe initiatieven. Cuijk moet ook dit jaar weer flink bezuinigen. De tekorten de komende jaren variëren van vier ton tot ruim een miljoen euro.

Jilisen herhaalde tijdens de bespreking van de kadernota, de financiële tussenbalans in de aanloop naar het vaststellen van de gemeentelijke begroting in het najaar, dat inwoners niet hoeven te vrezen voor nog eens een forse verhoging van de onroerendezaakbelasting. 

Vorig jaar stemde de gemeenteraad nog in met een voorstel van burgemeester en wethouders om die voor dit jaar met 32 procent te verhogen. De oppositiepartijen D66, PvdA en VVD stemden maandagavond tegen de vaststelling van de kadernota, omdat ze zich grote zorgen maken over Cuijks financiën.

Sint Anthonis

Cuijk volgt met de starterslening onder meer Sint Anthonis. In Sint Anthonis kunnen burgers die een eerste huis kopen vanaf deze maand ook in aanmerking komen voor zo'n lening via de gemeente. 

Boxmeer en Mill schieten starters op de huizenmarkt ook te hulp met geleend geld. Ook in Gennep behoort een starterslening tot de mogelijkheden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Krijgt een Cuijkse ontuchtpleger opnieuw dwangverpleging? Rechtbank stelt beslissing uit

    Krijgt een Cuijkse ontuchtple­ger opnieuw dwangver­ple­ging? Rechtbank stelt beslissing uit

    DEN BOSCH / CUIJK - De rechtbank in Den Bosch schuift een beslissing over het ‘hervatten’ van de dwangverpleging van een 53-jarige Cuijkse tbs-patiënt voor zich uit, tot er meer duidelijkheid is over alternatieve behandelingen buiten de tbs-kliniek. De Cuijkenaar is veroordeeld voor ontucht met een kind en ‘schennis van de eerbaarheid’ in 1997. Hij kreeg in dat kader de tbs-maatregel opgelegd.

Maasland