TT-2020-000342 - Goor - Na de onthulling.  In de Hof van Twente zijn de borden opgehangen (en dus onthuld) die laten zien dat de Hof van twente Fairtrade gemeente is.
burgemeester Ellen Nauta en de kerngroep bij de onthulling van het bord  in Goor. Editie: Hengelo fotografie: Cees Elzenga/hetoog.nl CE20200120
Volledig scherm
TT-2020-000342 - Goor - Na de onthulling. In de Hof van Twente zijn de borden opgehangen (en dus onthuld) die laten zien dat de Hof van twente Fairtrade gemeente is. burgemeester Ellen Nauta en de kerngroep bij de onthulling van het bord in Goor. Editie: Hengelo fotografie: Cees Elzenga/hetoog.nl CE20200120 © Cees Elzenga/hetoog.nl

Cuijk nog even niet fairtrade: ‘De ene na de andere vrijwilliger haakte af’

CUIJK - Cuijk moet een fairtrade gemeente worden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Als wordt voldaan aan gestelde criteria, kan de gemeente de titel Fairtrade Gemeente krijgen.

,,Maar dan moet je wel de vrijwilligers hebben om dat te organiseren”, zegt wethouder Gerard Stoffels. En daar ging het mis. ,,We hadden een werkgroep van vijf mensen. Maar de afgelopen tijd haakte de een na de ander om persoonlijke reden af.”

Medestanders

Begin juli vorig jaar werd een oproep geplaatst en in september kwam de geformeerde werkgroep voor het eerst bij elkaar.

De leden van de werkgroep moest op zoek naar medestanders. Er werd gekeken naar welke initiatieven er genomen moesten worden. Na afhaken van een aantal leden lieten de twee overgebleven mensen van de werkgroep weten dat ze niet verder wilden. De twee gingen niet in op een aanbod om nieuwe leden te werven.

Opgave

,,We hopen dat we nieuwe mensen kunnen vinden. Maar het hele proces om Fairtrade gemeente te worden kost veel tijd”, aldus Stoffels. ,,Dat er nu geen vrijwilligers zijn, betekent niet dat het plan in de koelkast is beland. Er komt een nieuwe oproep om vrijwilligers te werven. Bij voldoende vrijwilligers, kunnen we het idee weer oppakken.”

Vooraf had Cuijk al contact opgenomen met de gemeente Boxmeer. Boxmeer mag al het predicaat Fairtrade Gemeente voeren. Uit die gesprekken bleek al wel dat het een flinke opgave was om het goed van de grond te krijgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland