De Cuijkse Helma Verhoeven met haar ‘kanjer’ Banios.
Volledig scherm
De Cuijkse Helma Verhoeven met haar ‘kanjer’ Banios. © Theo Peeters

Cuijkse hulphond Banios plotseling overleden

CUIJK - Banios, een van de bekendste hulphonden van ons land, is afgelopen weekeinde plotseling overleden op 11-jarige leeftijd. Met zijn baasje, de Cuijkse Helma Verhoeven (53) trok de beroemde assistentiehond door het hele land om aandacht te vragen voor mensen met een handicap. 

Dankzij Verhoeven is er in 2016 wetgeving gekomen, die het horecaondernemers en winkeliers verbiedt mensen met hun assistentiehonden (a-typische hulphonden, geen labradors en golden retrievers) te weigeren in openbare ruimten. 

De 53-jarige hartpatiënte, die een bindweefselaandoening heeft en zware epilepsie, was twee jaar geleden nog een van de boegbeelden van ‘Meedoen met een handicap’, een nieuwe overheidscampagne van het ministerie van VWS. 

Leven gered

Banios was zo getraind dat hij kon zien aankomen wanneer zijn baasje een epileptische aanval kreeg. Zo heeft de Pyreneese herdershond vaker het leven gered van de Cuijkse voorvechter voor gelijke rechten. ‘Het verdriet is enorm groot. Het lijkt wel of er een stukje van mijn lichaam weggehaald is’, schrijft een verdrietige Verhoeven op Facebook over haar ‘grote vriend, maatje en kanjer’.

Verhoeven, wereldwijd ambassadeur van Assistance Dogs World Wide, had met de acht maanden jonge pup Tjarro al een opvolger in huis. ,,Omdat Banios ook een keer met pensioen zou gaan. Maar Tjarro wordt nog getraind door Bultersmekke Assistance Dogs. Hij is nog niet zover.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland