Volledig scherm
D'n Egelantier toen het Dancing Fantasia heette. © Ed van Alem

D'n Egelantier in Haps gaat na vele rechtszaken weer open met ‘groots’ feest

HAPS - Al twee jaar lang zijn de deuren van het 30plus café Dancing D'n Egelantier in Haps gesloten. Niet zonder reden: achter de schermen spelen verschillende rechtszaken. Toch komt aan de leegstand een einde. Met het feest Stiekem met je gedanst #1 blaast eigenaar Luc Heijsters vanavond het café nieuw leven in.

Op de Facebookpagina telt D'n Egelantier al weken af naar het grote feest. Ze delen muziekfragmenten om alvast in de sfeer te komen en de volgers maken kans op gratis bier. Bijna niets wijst op het turbulente verleden van het café aan de Kerkstraat.

Behalve een kort bericht op dezelfde pagina, waarin wordt gezegd dat de munten van voormalig Bar Dancing Fantasia niet meer gelden. Er is namelijk een nieuwe eigenaar.   

Neerwaartse spiraal

De ‘nieuwe’ eigenaar is Luc Heijsters. Hij was het eigenlijk al, maar verhuurde het pand aan Jeanette Kuenen. Zij begon in juli 2014 met Bar Dancing Fantasia. Een 30plus-bar met Nederlandstalige muziek en hits uit de jaren 70, 80 en 90. Tot 2017 liep het café goed.

De neerwaartse spiraal begon toen er volgens Kuenen allemaal roddels werden verspreid: van mogelijke prostitutie tot een wietplantage op zolder. ,,Niets van waar, maar de klanten liepen snel weg’’, zei Kuenen eerder tegen deze krant. In datzelfde jaar verstapte ze zich. ,,Een zenuw sprong op slot, mijn hele ruggengraat zat vast.’’ Noodgedwongen moest de dancing dicht. 

Huisvredebreuk

Het café is hierna nog wel open geweest. Een van de laatste keren was op 9 december 2017. Er ontstond toen een conflict omdat er volgens Kuenen sprake was van huisvredebreuk. De politie hield daarop de pandeigenaar Heijsters aan. Kuenen vindt namelijk dat zij nog steeds hoofdhuurder is en dus de baas. Dit betekent dat Heijsters niet zonder haar toestemming een feest kan geven.

Of ze gelijk heeft is niet duidelijk. Er loopt namelijk nog een bodemprocedure over deze huurovereenkomst. 

Groots feest

Met ‘Stiekem met je gedanst #1' hoopt Heijsters op een nieuw begin. Dit is ook de reden achter de nieuwe naamgeving. ,,Het is vernoemd naar mijn oude kroeg’’, zegt Heijsters. Maar het concept blijft hetzelfde: een kroeg  voor dertigplussers en genieters van het Nederlandse lied. ,,Het plan is om voorlopig iedere maand open te gaan. En we staan ook open voor andere partijen, maar eerst zien hoe vanavond loopt. Het moet een groots feest worden.’’

Voor Kuenen zorgt het voor een dubbel gevoel, omdat de rechtszaak nog loopt. Maar Heijsters heeft alle vertrouwen in een goede afloop. Het tweede feest staat al op 19 november gepland.

Stiekem met je gedanst  #1 is van 21.00 - 02.30 uur in Dancing D'n Egelantier in Haps 

Maasland