Volledig scherm
De vloeistof die sinds zaterdagmiddag op de Kraaijenbergse Plassen drijft, vormt een gekleurde laag op het water. © SK-Media

Dieselolie oorzaak van stank rondom Kraaijenbergse Plassen

CUIJK - De Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk zijn verontreinigd met liters dieselolie. Dat blijkt uit watermonsters die Rijkswaterstaat zaterdagmiddag nam, nadat er een penetrante lucht rondom plas 4 werd waargenomen. Hoewel de gemeente stelt dat de olievlek succesvol is ingedamd, is de vloeistof inmiddels op andere plekken in de plas aangetroffen.

Rijkswaterstaat heeft zaterdag en woensdag 'oliebomen' op het water geplaatst. Deze drijvende rollen hebben het grootste deel van de geloosde diesel geabsorbeerd. Het resterende dunne laagje breekt op natuurlijke wijze af, zo is de verwachting. 

Aangespoeld

Ondanks de geslaagde inzet van de oliebomen is nu olie aangespoeld op de oevers van de Lommerstraat, de Steegstraat en op de wal bij theetuin De Zoete Geest. Of het om nieuwe lozingen gaat, wordt onderzocht. 

De gemeente raadt mensen af om in de Kraaijenbergse Plassen te recreëren.  Ook het uitlaten van huisdieren wordt afgeraden.

De gemeente Cuijk meldt op haar website dat de politie een dader op het oog heeft. Deze wordt vrijdag verhoord.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland