Volledig scherm
De snelweg A73 gezien vanaf Cuijk richting Heumen. © Theo Peeters

Drukte op A73 tussen Heumen en Cuijk fors toegenomen in 2017

CUIJK - De drukte op het A73-gedeelte tussen de aansluitingen Malden/Heumen en Cuijk/Beers is vorig jaar uitzonderlijk fors toegenomen. Waar op de meeste andere snelwegtrajecten een groei van 2 à 3 procent genoteerd werd, gaat het op dit 4 kilometer lange stukje - over de Maasbrug - om maar liefst 8 procent groei.

Door de economische groei - en daarmee de toename van forenzenverkeer - zijn vorig jaar vrijwel alle snelwegen in Nederland iets drukker geworden. Op de A73 valt dat ook goed te zien: de snelweg tussen Nijmegen en Noord-Limburg/Oost-Brabant is steeds filerijker. De intensiteitscijfers die nu bekend zijn gemaakt, tonen hóe veel drukker het in 2017 werd.

72.700 voertuigen per dag

De grootste groei zit 'm op deze snelweg in het weggedeelte tussen de aansluitingen Heumen/Malden en Cuijk/Beers. Daar reden afgelopen jaar op een werkdag gemiddeld 72.700 voertuigen en dat is maar liefst 8,0 procent meer dan in 2016.

Nog zuidelijker zakt de groei naar 2,5 procent of nog minder. Zo reden tussen Cuijk en Haps/Oeffelt afgelopen jaar 66.900 voertuigen, tussen Haps/Oeffelt en Knooppunt Rijkevoort waren het er 65.900 en van/naar Boxmeer daalt het aantal A73-gebruikers naar 55.400 per dag.

Ook een relatief forse groei op de A73 tussen Dukenburg en Heumen/Malden: 4,4 procent, waarmee het aantal passerende voertuigen vorig jaar op 74.900 per dag uit kwam.

Hoe dichter bij de stad, hoe drukker de A73. Tussen Knooppunt Lindenholt, dat is de aansluiting Wijchen, en Nijmegen-Dukenburg reden afgelopen jaar op een gemiddelde werkdag 78.000 voertuigen; opgeteld over beide rijrichtingen. Dat staat gelijk aan een groei van 2,8 procent ten opzichte van 2016. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Opluchting nadat Project X-feest in de kiem werd gesmoord: ‘Ik ben geen ijskonijn’
    PREMIUM

    Opluchting nadat Project X-feest in de kiem werd gesmoord: ‘Ik ben geen ijskonijn’

    CUIJK - Dinsdagavond 4 december 20.00 uur. Burgemeester Wim Hillenaar krijgt een whatsappje binnen op zijn mobiel. Een berichtje dat zijn werkweek op de kop zal zetten. Een alerte inwoner maakt hem attent op een bericht op Facebook, waarin gesproken wordt over een Project X-feest in Katwijk vrijdagavond. Hillenaar informeert direct de politie. ,,Waar ik toen aan dacht? Aan het uit de hand gelopen Project X-feest in 2012 in Haren. Maar ik was er toen nog, moet ik zeggen, vrij relaxed onder.’’

Maasland