Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Duizenden jongeren willen naar Project X-feest bij Cuijk, buurt maakt zich zorgen

updateKATWIJK - Op Facebook circuleerde tot eind woensdagmiddag een aankondiging voor een groot Project X-feest in het Brabantse Katwijk, nabij Cuijk. Ongeveer 8.000 mensen zeiden aanwezig te zijn bij het evenement, dat komende vrijdag zou moeten plaatsvinden aan De Boggerd.

Nog eens 18.000 mensen lieten weten ‘geïnteresseerd’ te zijn. ‘Vrijdag feest bij mij iedereen mag komen’, luidde het bijschrift van het evenement, dat inmiddels offline is gehaald.

Poll

De autoriteiten in Cuijk reageren overtrokken op de plannen voor een project X-feest

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
2520 stemmen
Volledig scherm
De Boggerd in Katwijk. © DG

De gemeente Cuijk en de politie kwamen woensdagmiddag bij elkaar om te praten over de manier waarop het best kan worden omgegaan met het aangekondigde feest.

Bewoners aan De Boggerd zijn bezorgd. Ze laten weten dat ze niet zitten te wachten op een massa die Katwijk, een dorp met ongeveer vierhonderd inwoners, bezoekt. ,,Ik hoop dat de politie en de gemeente ons beschermen’’, meldt een van hen. Op het adres aan De Boggerd waar het Project X-feest gehouden moet worden, was woensdag aan het eind van de middag niemand aanwezig.

Noodbevel

Naast een evenement is een pagina aangemaakt op Facebook voor ‘Project X Katwijk’. Ook bestaan diverse WhatsApp-groepen, waaronder één waar meer dan 250 mensen in zitten. In die groep wordt opgeroepen om 22.00 uur te verzamelen bij de McDonald’s in Cuijk en vanaf daar naar Katwijk te gaan. ‘We willen alle kanker krantenkoppen halen.’

De oprichter van de WhatsApp-groep stelt niks te maken te hebben met de wijze waarop die nu wordt gebruikt. Volgens hem was de groep oorspronkelijk bedoeld om een afspraak te maken om ‘gezellig iets te drinken’. Hij vertelt dat de groep is gekaapt en dat hij die daarom nu heeft verlaten. ,,Verder ben ik er klaar mee. Je bent al de derde die belt.’’

In het Groningse Haren liep een zogenaamd Project X-feest in september 2012 volledig uit de hand. Na een uitnodiging voor een verjaardagsfeest voor een meisje op sociale media kwamen duizenden jongeren richting het dorp. Met vernielingen en rellen als gevolg. Ook in Arnhem dreigde een Project X-feest plaats te vinden. Daarom werd een noodbevel uitgevaardigd door toenmalig burgemeester Pauline Krikke.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Een gek gezicht: zes tankstations op paar kilometer van elkaar in een klein dorp
    PREMIUM

    Een gek gezicht: zes tankstati­ons op paar kilometer van elkaar in een klein dorp

    HAPS - Het is een gek gezicht in Haps. Op het bedrijventerrein Laarakker is kortgeleden het Greenpoint tankstation geopend en pal er naast wordt al driftig gebouwd aan een gloednieuwe Tango. Terwijl aan de overkant van de weg een BP zit en op een steenworp afstand aan de A73 twee grote tankstations zitten, een Total en een Shell. En of het niet genoeg is, is aan de Kalkhofseweg ook nog een pompstation gevestigd. Zes pompstations op een paar kilometer van elkaar.

Maasland