De brandweer aanwezig bij een gaslek in Katwijk.
Volledig scherm
De brandweer aanwezig bij een gaslek in Katwijk. © Saskia Kusters/SK-media

Gaslekkages in Land van Cuijk door aanleg glasvezel niet te voorkomen

CUIJK - De aanleg van het glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk zorgt met regelmaat voor schade aan gasleidingen. Niet altijd te voorkomen, laat een woordvoerder van E-fiber weten. 

E-fiber is verantwoordelijk voor de aanleg, maar heeft het werk uitbesteed aan Spie, specialist op het gebied van de aanleg van netwerken. Daarbij worden kabels door de grond naar de aansluiting bij de woningen geschoten. Daarbij wordt, zeker de laatste tijd, nogal eens een leiding geraakt. 

Tekeningen

Vorige week was het raak in de Robijnlaan in Cuijk, een lekkage bij een gasleiding als gevolg van de aanleg van glasvezel. Een week eerder ging het om diezelfde reden mis in Katwijk. Uitvoerder Spie verwijst voor commentaar over de gaslekkages naar opdrachtgever E-fiber.
 
,,Niet alle tekeningen zijn altijd accuraat”, zegt een woordvoerder van E-fiber.

Volgens netbeheerder Enexis krijgen ploegen die graven uitleg over hoe ze met de gasleidingen die in de straten liggen om het gas bij de woningen te krijgen om moeten gaan. ,,Voordat ze aan het werk gaan, krijgen ze van ons een presentatie aan de hand van een zogenaamde toolkit. Daarin wordt uitgelegd hoe ze schade aan de leidingen kunnen voorkomen. Maar helaas gaat het toch nog wel eens mis.”

1 per 16.000 kilometer

Gerard Overmars van E-fiber: ,,Volgens de bouwrapportage van Spie hebben we in het Land van Cuijk tot nu toe 39 gasschades gehad sinds half 2018. In die tijd hebben we ongeveer 625.000 meter gegraven. Dat is dus ongeveer 1 gaslekkage per 16.000 meter. We graven ongeveer 9000 meter per week.”

Volgens Overmars had een deel daarvan voorkomen kunnen worden. ,,Van de 39 schades waren er 11 te voorkomen. Maar daar blijft altijd discussie over, omdat niet alle tekeningen accuraat zijn”, zegt hij.

Quote

Bij een melding van een beschadig­de gasleiding, is de brandweer er vaak eerder dan Enexis

Frank van Krieken, Veiligheidsregio Brabant Noord

Bij een gaslekkage wordt altijd ook de brandweer opgeroepen. Het melden bij de brandweer is volgens Overmars van E-fiber verplicht bij een gaslek. ,,Maar niet altijd nodig. Maar dat is zo afgesproken om begrijpelijke redenen.”

,,Bij een melding van een beschadigde gasleiding, is de brandweer er vaak eerder dan Enexis", zegt Frank van Krieken van de veiligheidsregio Brabant Noord. ,,Wij kunnen als brandweer ter plaatse niet meer doen dan er voor te zorgen dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Door mogelijke ontstekingsbronnen weg te houden."

De brandweer aanwezig bij een gaslek in de Robijnlaan in Cuijk.
Volledig scherm
De brandweer aanwezig bij een gaslek in de Robijnlaan in Cuijk. © Saskia Kusters/SK-media

Paraatheid

Volgens Van Krieken leveren de gaslekkages door de aanleg van het glasvezelnetwerk nog geen ‘onacceptabele situaties’ op.

,,Het loopt nog niet de spuigaten uit, al hadden we laatst wel een week dat het bijna iedere dag raak was. Gelukkig komt onze paraatheid nog niet in het gedrang. In Oss zijn om die reden al eens werkzaamheden stilgelegd. Het levert voor de brandweer een hoop extra werk op. En we werken toch met voornamelijk vrijwilligers’’, aldus Van Krieken.

Volgens Enexis worden de kosten bij schade aan de gasleidingen altijd verhaald op de aannemer. De gemiddelde herstelkosten van graafschade lagen volgens de woordvoerder van de netbeheerder in 2019 op 773 euro per schadegeval.

Geen uitzondering

De schade aan gasleidingen in het Land van Cuijk is volgens Enexis geen uitzondering. ,,Als er in een regio op grote schaal glasvezel wordt aangelegd, dan zien we dat altijd wel terug in het aantal gevallen van graafschade.”

In het gebied waar Enexis actief is, komen jaarlijks ruim 6000 gevallen van graafschade voor.

Maasland