Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Geef de boswachters een pistool’, vindt groot deel Brabantse politiek

CUIJK - De forse kritiek op Samen Sterk in Brabant (SSiB), dat is belast met handhaving en toezicht in het buitengebied, baart de Brabantse politiek zorgen. CDA, VVD, PVV en CU willen boswachters zo nodig een vuurwapen meegeven om hun werk beter te kunnen doen.

De zogeheten groene boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) van SSiB, zoals boswachters, zijn onvoldoende bewapend om stropers en (drugs)afvaldumpers aan te pakken, is een van de belangrijkste kritiekpunten. 

Aanpakken drugsafval

CDA-Statenlid Marcel Derijckere kent de geluiden van de partners uit het veld. ,,We hebben van hen ook signalen gehad en het baart ons zorgen.” De provincie heeft volgens het CDA onder meer in SSiB geïnvesteerd om het dumpen van drugsafval aan te pakken. Daar hoort een goede uitrusting bij, zo nodig met vuurwapen. ,,Drugscriminelen ga je niet met een wapenstok te lijf.”

De VVD-fractie deelt die mening. Beide partijen geven aan met vragen te komen aan Gedeputeerde Staten.

Volgens gedeputeerde Rik Grashoff is een van de grootste problemen in het buitengebied het enorme capaciteitstekort bij de politie. ,,Met SSiB proberen we wel enigszins bij te springen – met goede resultaten – maar de boa’s zijn geen vervanging voor voldoende politie in het buitengebied.” De gedeputeerde kent de wens van sommige boa’s om een vuurwapen te mogen dragen, maar geeft aan dat dat op het bordje van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ligt.

Drones en cameratoezicht

De PVV pleit naast goede bewapening ook voor drones en cameratoezicht in het buitengebied. Het Brabantse buitengebied is een vrijplaats voor criminelen die volgens Statenlid Maikel Boon alleen de kop ingedrukt kan worden door de terugkeer van de veldpolitie. De ChristenUnie voelt daar ook voor en steunt tevens de roep om een vuurwapen voor groene boa’s.

Toch is CU-Statenlid Hermen Vreugdenhil ook positief gestemd over SSiB. ,,Ze doen goed werk, halen positieve resultaten en hun zichtbaarheid zorgt ervoor dat de aangiftebereidheid omhoog is gegaan. Dat hoor ik in het veld.”

‘Drugsprovincie van Nederland’

De kritiek op SSiB verbaast Forum voor Democratie totaal niet. ,,Brabant mag zich de drugsprovincie van Nederland noemen. Dat betekent per definitie dat je toezicht faalt”, stelt fractievoorzitter Eric de Bie. De SSiB is volgens hem ‘volstrekt ineffectief’. De provincie had daar nooit 2,7 miljoen euro in moeten stoppen. ,,Weggegooid geld.”

Het beeld over SSiB moet volgens FvD worden bijgesteld en dat vindt ook SP-Statenlid Henri Swinkels. ,,De verwachting wordt gewekt dat Samen Sterk in Brabant de vervanger is van de politie. Maar we hebben geïnvesteerd in extra ogen en oren in het buitengebied. Een vuurwapen hoort bij de politie. Daar moet dan wel de capaciteit omhoog”, stelt Swinkels.

SSiB heeft kantoren in Den Bosch en Cuijk. Onder het werkgebied vallen zestien gemeenten, waaronder die in het Land van Cuijk.

Maasland