Volledig scherm
Achter deze 'nepgevel' aan de Molenstraat in Cuijk staat een leegstaand pand. © Ed van Alem

Geen drogist in grootste wijk van Cuijk ondanks 'fout van gemeente'

DEN BOSCH/CUIJK - Er komt toch geen drogist in het winkelcentrum van de Heeswijkse Kampen in Cuijk.

Dat heeft de bestuursrechter in Den Bosch besloten. Vastgoedbeheerder Duinweide Supermarkten BV was naar de rechter gestapt om afgifte van een omgevingsvergunning voor de vestiging van een 'retail-bedrijf' af te dwingen. Een van de ruimten onderin het grote appartementencomplex aan de Lavendel in Cuijks grootste wijk staat al tien jaar, vanaf de oplevering, leeg. Vestiging van een kantoor of een kinderdagverblijf liep stuk op het gebrek aan buitenruimte en licht in de ruimte. Voor winkels zou er wel belangstelling zijn.

Sportschool

Maar de gemeente Cuijk, die onlangs wel instemde met de komst daar van een kleine sportschool, wil niet dat er nog meer winkels in de Heeswijkse Kampen gevestigd worden. Het college is bang dat dit 'afbreuk' zou doen aan de aantrekkelijkheid van het centrum van Cuijk zelf. Dat winkelcentrum kampt ook met leegstand en moet juist, zo wil de gemeente, groter, drukker en levendiger worden.
Liberaal Land van Cuijk zag vorige maand in de gemeenteraad nog een poging stranden voor meer detailhandel in de kleine winkelcentra in de grote wijken van Cuijk. Fractieleider Liesbeth van Heeswijk wil ondernemers 'kansen bieden, en niet meteen nee zeggen'. Maar de rest van de gemeenteraad ziet hier niks in en vindt dat juist nu leegstand in straten als de Molenstraat in het centrum aangepakt moet worden. 

Extra winkel

Een aanvraag van Duinweide Supermarkten werd met een verwijzing naar dit beleid door de gemeente dan ook afgewezen. 
De rechter zegt dat de gemeente hier de fout is ingegaan. Bij de afwijzing had ook een 'motivering' moeten zitten en die ontbrak in dit geval. De rechter 'vernietigde' daarom formeel 'het besluit' van het gemeentebestuur. De rechter besloot ook dat de gevolgen van dit besluit, het niet afgeven van een vergunning, wel overeind bleven. Er komt dus geen extra winkel aan de Lavendel. Cuijk moet wel opdraaien voor de proceskosten, een bedrag van ruim 1.000 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland