Hapse Mariamolen een paar maanden vleugellam

videoHAPS - Daar hingen ze in de lucht, de stalen roeden en later ook de gietijzeren askop. Ze werden donderdagochtend naar beneden gehaald. De askop, waar de wieken in vastzitten, van de Mariamolen in Haps was dusdanig weggeroest dat verder draaien onverantwoord was. Voor de roeden geldt dat ze er zo slecht aan toe waren dat opknappen duurder zou zijn dan vervangen.

De onderdelen van de zeskante korenmolen uit 1802 worden in de werkplaats opnieuw gemaakt. De roeden bij molenmaker Beijk uit Afferden en de askop bij een ijzergieterij. Van de kop wordt een mal gemaakt, zodat er een nieuwe kan worden gegoten.

Naar verwachting krijgt de molen in september van dit jaar zijn as en wieken terug. ,,Tot die tijd is de molen in feite vleugellam”, zegt Don Werts, een van de drie molenaars.

De opknapbeurt voor de molen kost de gemeente Cuijk zo'n 77.000 euro. Een deel daarvan wordt wellicht betaald met rijkssubsidie. De molen is eigendom van de gemeente en staat te boek als rijksmonument.

Volledig scherm
De Mariamolen in Haps wordt ontdaan van zijn roeden. © Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland