Volledig scherm
Henk Hendriksen © Familie Hendriksen

Henk Hendriksen, oud-burgemeester van Cuijk, overleden

EINDHOVEN/CUIJK - Op 83-jarige leeftijd is dinsdagochtend oud-burgemeester van Cuijk Henk Hendriksen overleden. De PvdA-bestuurder was behalve burgemeester in Cuijk (1988-2000) onder meer waarnemend burgemeester in Valkenswaard (2000) en Halsteren (1980). Hij was mede-oprichter van de Agglomeratie Eindhoven en voorzitter van de Reconstructiecommissie De Peel.

Hendriksen was al geruime tijd ziek, vertelt zijn schoondochter - en eveneens oud-PvdA-politica - Gaby van den Biggelaar. Hij overleed aan een longontsteking. De belastingambtenaar werd lid van het eerste dagelijks bestuur - een soort college van gedeputeerden - van de Agglomeratie Eindhoven bij de oprichting in 1976. Dit regionale bestuursorgaan was een landelijke proef.

Cuijk 

In 1980 kreeg hij zijn eerste burgemeesterspost in Halsteren en in 1988 in Cuijk. In Cuijk moest Hendriksen de gemeentelijke herindeling in 1994 in goede banen leiden. Nadat hij met pensioen ging in 2000 werd hij nog vier keer waarnemer. In Valkenswaard werd hij benoemd in de roerige periode rond wethouder Piet Geldens en de discussie over de verziekte bestuurscultuur en ten onrechte verstrekte bouwvergunningen die door de minister werden vernietigd. Ook in de drie andere gemeenten Haren (2001), Grave (2002), en  Boxmeer (2003) moest Hendriksen volgens Van den Biggelaar vooral rust brengen.

Verbinder

,,Daarbij kwamen zijn bestuurlijke kwaliteiten het best tot uiting. Mijn schoonvader was qua principes een echte sociaal-democraat, maar als bestuurder ook een echte verbinder van mensen.” Die rol speelde hij in Eindhoven ook bij de discussie over het opheffen van het grote woonwagenkamp Doolplein. Ook het samenbrengen van belangenbehartigers van boeren en natuur in de reconstructiecommissie in De Peel deed hem veel plezier, aldus Van den Biggelaar, zelf voormalig gemeenteraadslid voor de PvdA in Eindhoven.

Hendriksen was vader van twee zonen en opa van zes kleinkinderen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland