Volledig scherm
De gevel is gestut, bouwhekken staan eromheen. Het Joods Monument is niet toonbaar. © Ed van Alem

Herdenking in Cuijk kan weer niet bij Joods Monument

CUIJK - De herdenking van in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joden is ook dit jaar niet bij het Joods Monument aan het Maasveld in Cuijk. Het monument is nog steeds niet toonbaar.

Door graafwerkzaamheden raakten vorig jaar de achtergevel, zijgevel en dak van een gebouwtje tegen de monumentale voorgevel zwaar beschadigd. De voorgevel, met daarvoor de natuurstenen vloer met Davidster,  kon worden gered en werd gestut, de rest van het gebouw ging plat. 

Het gebeurde in de dagen voor de Dodenherdenking. Herdenken op de plek - met een monument in de steigers en omringd door hekken - werd weinig piëteitsvol gevonden, waardoor de ceremonie werd verplaatst naar het Stationsplein.  

Het ziet ernaar uit dat dit jaar hetzelfde gebeurt. Nog steeds staat alleen de gestutte voorgevel er met eromheen hekken. Volgens de gemeente Cuijk is er overleg geweest met de eigenaar van het pand en zijn bouwadviseurs.  Tussen oktober en april mogen geen werkzaamheden plaatsvinden rond de dijk van de Maas, laat een woordvoerster van de gemeente weten. Dat betekent dat de eigenaar pas daarna aan de slag kan. De tijd om alles te herstellen voor 4 mei is te kort.  

Instortingsgevaar

Er is nog onderzocht of het mogelijk was de stutten te verplaatsen naar de achterkant van de voorgevel, zodat het monument wel weer toonbaar zou worden. Dat werd door bouwkundig adviseurs ontraden. De kans op instortingsgevaar is te groot. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland