Volledig scherm
Archeologische opgraving in de Grotestraat van Cuijk legde allerlei Romeinse vondsten bloot. Archieffoto © Ed van Alem

Herstart van renovatie Maasstraat Cuijk zonder risico op archeologische vondsten

CUIJK - Het heeft enkele maanden geduurd, maar de herinrichting van de Maasstraat in Cuijk gaat in september eindelijk van start. Toch wordt de straat al vanaf 12 augustus opengebroken zodat de waterleiding vervangen kan worden. De Maasstraat zal dus de komende tijd niet toegankelijk zijn voor het verkeer.

De herinrichting van het centrum van Cuijk begon in 2017 bij de Grotestraat en zou in maart 2019 worden voortgezet in de Maasstraat. Deze plannen werden toen uitgesteld, omdat er in de Grotestraat restanten uit de Romeinse tijd werden gevonden. De werkzaamheden liepen toen enorm veel vertraging op en dit wil de gemeente nu voorkomen. 

Riolering met rust laten

,,De kans op archeologische vondsten in dit gebied is praktisch uitgesloten’’, meldt de woordvoerder van de gemeente. Eerder meldde Ton van der Zanden van de werkgroep Archeologie dat er zeker nog veel resten liggen. Deze zullen alleen niet naar boven komen, want het plan om de riolering te vervangen, is geschrapt. ,,Deze is nog van voldoende kwaliteit’’, meldt de gemeente.

Door de riolering met rust te laten hoeven de bouwvakkers minder diep te graven. Dit zorgt er voor dat er weinig gevonden wordt. 

Quote

De kans op archeologi­sche vondsten in dit gebied is praktisch uitgeslo­ten.

Woordvoerder gemeente Cuijk

Werkzaamheden 16 september

Omleidingsroute

Het verkeer moet de komende maanden gebruik maken van een omleidingsroute. Ook is de Muur van Toebes afgesloten. Het verkeer op de Grotestraat, vanuit de Markt, wordt omgeleid via het Maasveld naar de Maaskade. Andersom kan het verkeer via dezelfde omleidingsroute gebruik maken.

Iedereen die vanuit de Deken van den Ackerhof komt kan via de Kerkstraat het centrum weer verlaten. Na de afronding van de werkzaamheden blijft de Maasstraat éénrichtingsverkeer. 

Als de waterleiding uiterlijk 30 augustus ligt, starten de andere werkzaamheden op maandag 16 september. Bij de herinrichting van de Maasstraat wordt rondom de lindeboom en het Heilig-Hartbeeld een plein van natuursteen aangelegd.

De overige bestrating wordt hetzelfde als in de Grotestraat. Ook zullen er nieuwe lichtmasten verschijnen en komen er parkeerplaatsen voor fietsen. Dit alles zal naar verwachting ongeveer 10 weken duren. 

Bewonersavond

Op donderdag 22 augustus vindt er een bewonersavond in de Schouwburg plaats waarin de definitieve plannen rondom de Maasstraat bekend worden gemaakt.

De werkzaamheden aan de Korte Molenstraat zullen na de kermis van Cuijk starten en ook het Louis Jansenplein wordt gerenoveerd. De voorbereidingen hierop zijn nog niet afgerond. De gemeente meldt dat deze werkzaamheden later zullen volgen, maar over een precieze datum kunnen ze nog niets zeggen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland