Volledig scherm
Ruud Schijf van de gemeente Cuijk (links) laat een voorbijganger aan het speciale parfum met de geur van xtc ruiken. © Ed van Alem

Hoe ruikt de drug xtc eigenlijk?

CUIJK - Het lijkt wel op ouzo, zeggen sommigen. Een anijsgeur, een beetje dropachtig en muf. En vies, zeggen veel mensen. Hoe ruikt xtc eigenlijk? Het was dinsdag te ervaren in winkelcentrum Maasburg in Cuijk waar gemeente, politie en woningcorporatie Mooiland een informatiekraam hadden neergezet rondom veiligheid. 

Behalve kennismaken met de wijkagent en met de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente, konden belangstellenden snuffelen aan een bijzonder flesje parfum met de naam XTACY. 

Het parfum is eerder dit jaar gelanceerd door het Openbaar Ministerie met als doel gewone mensen bekend te maken met de specifieke geur, zodat drugslabs eerder herkend en vermoedens gemeld kunnen worden. 

Ook de gemeenten in de politieregio Maas en Leigraaf - Cuijk, Grave, Mill, Boxmeer, Sint Anthonis, Boekel, Uden en Landerd - hebben enkele setjes van dit parfum aangeschaft, om deze vorm van ondermijnende criminaliteit beter aan te kunnen pakken. 

Maasland