Volledig scherm
De geluidswal langs de A73 bij Cuijk wordt verhoogd. © Ed van Alem

Hogere en langere geluidswallen langs de A73 bij Cuijk krijgen vorm

CUIJK - Het begin is gemaakt. Als het goed is hebben bewoners van de Cuijkse wijk Heeswijkse Kampen straks amper meer hinder van de herrie van het voorbijrazende verkeer op de steeds drukker wordende A73. 

Quote

Het project is uitge­smeerd over drie jaar, omdat het om grond gaat die van verschil­len­de locaties en projecten elders moet komen

De geluidswallen langs de snelweg ter hoogte van de Cuijkse groeiwijk, inmiddels goed voor bijna zevenduizend mensen, worden, zoals al eens aangekondigd, nu echt langer en hoger gemaakt. De wallen zijn nu nog 6 meter hoog en worden 10 meter.

Onlangs zijn graafmachines begonnen met de eerste werkzaamheden langs de snelweg tegenover Linden. Het werk bestaat aanvankelijk vooral uit wat gemeente en aannemer ‘herprofileren’ noemen: in de bestaande geluidswallen zit zo’n 50.000 kuub grond ‘te veel’. Die grond wordt gebruikt om de noordelijke wal langer te maken en een nieuwe wal van 400 meter aan te leggen voor het Van der Valk-hotel. 
In totaal is 160.000 kuub grond nodig voor het hele project.

Uitgesmeerd

Planning nu is, aldus de gemeente, dat met aanleg van de nieuwe wallen tussen snelweg en Raamweg in de eerste maanden van 2020 begonnen wordt. De gefaseerde uitbreiding van de natuurlijke wallen duurt drie jaar. ,,Het project is uitgesmeerd over drie jaar, omdat het om grond gaat die van verschillende locaties en projecten elders moet komen’’, aldus een gemeentewoordvoerder. ,,Die grond komt stapsgewijs vrij.’’  

Tussen de bestaande wallen bij de Leemputten moet in februari een 4 meter hoog geluidsscherm geplaatst worden over een lengte van circa 240 meter.

De zuidelijke wal meet ongeveer 240 meter. De noordelijke is nu goed voor circa 600 meter, maar wordt met zo’n 400 meter verlengd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Taart voor ondernemers op Dag van de Ondernemers

    Taart voor onderne­mers op Dag van de Onderne­mers

    CUIJK - Hij had het er maar druk mee, wethouder Maarten Jilisen. De halve vrijdag bracht hij taart rond bij verschillende bedrijven in de gemeente Cuijk. Net als in veel andere gemeenten werd in Cuijk de Dag van de Ondernemer gevierd. Jilisen nam in zijn eentje al acht bedrijven voor zijn rekening waar hij verraste met de taart. Hier neemt John Verhoeven, directeur van metaalconstructie-, las- en montagebedrijf Friver het gebak in ontvangst.

Maasland