Ineens wil iedereen afval langs Maas en Waal onderzoeken, ook Hans, Hilde en Stan

VideoCUIJK - Trainingen om opgeleid te worden tot rivierafvalonderzoeker zijn razend populair. Er zijn zelfs wachtlijsten. Ook de trainingsdag zaterdag bij het Kruisherenklooster in Sint-Agatha zat al snel vol met zestig vrijwilligers, die langs de Waal en de Maas afval in kaart willen brengen voor het project Schone Rivieren.

Volledig scherm
IVN-projectleider Sylvia Spierts trainde ook in Cuijk de vrijwilligers. © DG

De afgelopen twee jaar heeft natuurorganisatie IVN, initiatiefnemer van deze opruimactie met hulp van citizen science (burgerwetenschap) zo al 250 vrijwilligers opgeleid. Daar zitten de 140 van dit jaar nog niet bij. 
Eerder deze maand waren er trainingen in het Belgische Dilsen-Stokkem en in de Biesbosch. Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.  

IVN-projectleider Sylvia Spierts: ,,Uit de aanmeldingen blijkt wel dat dit enorm leeft.’’ De universiteit van Leiden onderzoekt waarom wordt meegedaan. Vaakst gehoord: je storen aan afval op straat en in de natuur. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. En toen waren er nog maar vier motorcrosscircuits over
    PREMIUM

    En toen waren er nog maar vier motorcross­cir­cuits over

    MILL/CUIJK - Is een regionaal motorcrosscircuit de oplossing voor het verdwijnen van steeds meer circuits? ,,We hebben nog wel een plannetje op de plank liggen.” Vorige week werd tijdens de gemeenteraadsvergadering in Mill een definitieve streep gezet door het circuit De Kuilen in Mill. Volgens Nico Troost van motorsportorganisatie Nederland (MON) uit Cuijk is de suggestie voor een regionaal circuit, waartoe Mill nu oproept, heel opmerkelijk. ,,Er is jaren gewerkt aan een regionaal motorcrosscircuit in Odiliapeel. Maar daar werd in 2012 de stekker uit getrokken.”

Maasland