De gemeenteraad van Cuijk beslist op 12 november of het akkoord gaat met een ozb-verhoging van 30 procent, zoals burgemeester en wethouders willen.
Volledig scherm
De gemeenteraad van Cuijk beslist op 12 november of het akkoord gaat met een ozb-verhoging van 30 procent, zoals burgemeester en wethouders willen. © Theo Peeters

Inwoners Cuijk draaien op voor begrotingsgat: ozb 30 procent omhoog

CUIJK - Inwoners van Cuijk gaan het volgend jaar in de eigen beurs voelen dat de gemeente haar huishoudboekje niet op orde heeft. Om een gat van 1,8 miljoen euro op de begroting te helpen dichten, willen burgemeester en wethouders de onroerendezaakbelasting in 2019 met 30 procent verhogen. 

Dit betekent voor huiseigenaren een verhoging van gemiddeld 78 euro. Bedrijven in de gemeente gaan jaarlijks gemiddeld 790 euro meer betalen. 

Laatste woord hierover is op maandag 12 november aan de gemeenteraad, die dan de begroting voor het nieuwe jaar moet vaststellen. 

Burgemeester en wethouders vinden een hogere ozb noodzakelijk om de eigen financiën op orde te krijgen. Cuijk kampt met een flink gat op de begroting. Dat komt vooral doordat het veel meer geld (1 miljoen) kwijt is aan jeugdzorg. 

Goedkoopste gemeenten

Het gemeentebestuur vindt 30 procent ook 'gerechtvaardigd'. Burgemeester en wethouders verwijzen hierbij op de voorbije veertien jaar toen sprake was van 'een matige stijging' van het ozb-tarief met gemiddeld jaarlijks 2,7 procent. 

Volgens de bestuurders is de voorgenomen forse ozb-verhoging ook te verkopen aan de eigen inwoners, omdat Cuijk met gemiddelde woonlasten (naast ozb ook afvalstoffen- en reinigingsheffing) van 573 euro per huishouden de op elf na de goedkoopste gemeente is van het land.  

Wethouder Financiën Maarten Jilisen: ,,We hebben echt de hele begroting doorgelicht en gekeken waar structureel, na eerdere bezuinigingsrondes de laatste jaren, nog iets te halen valt. We hebben er ook voor gekozen om het voorzieningenniveau op peil te houden. Denk aan onderhoud op groen en wegen, maar ook onze schouwburg. Dan kom je op dit uit. We blijven straks nog altijd tot de honderd goedkoopste gemeenten van Nederland behoren.’’

Fractievoorzitter Liesbeth van Heeswijk van Liberaal Land van Cuijk, met vijf zetels de grootste raadsfractie: ,,Het college zal ons echt moeten overtuigen dat nergens anders op bezuinigd kan worden. We moeten niet het gevoel krijgen dat ergens anders geld over de balk gesmeten wordt. Wij gaan de begroting ook nog een keer grondig doornemen op wat er mogelijk is. Betere ideeën hoe te bezuinigen, hoor ik graag.’’ 

Dikke beurs

PvdA'er Rob Poel spreekt van 'een forse belastingverhoging'. ,,Dit gaan we zeker niet zomaar slikken. Hoe is deze rekening evenwichtig neer te leggen bij de Cuijkse burger, want niet iedereen heeft een dikke beurs? Ik vind het van weinig creativiteit getuigen. Ik vraag me af of het college zijn huiswerk wel goed gedaan heeft bij het zoeken naar alternatieven om op te bezuinigen.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland