Daniël Goedhuis, mede-eigenaar van de Cuijkse biomassacentrale.
Volledig scherm
PREMIUM
Daniël Goedhuis, mede-eigenaar van de Cuijkse biomassacentrale. © Paul Rapp

Ja, het is omstreden: hout stoken om het klimaat te redden

We verstoken steeds meer hout met miljardensubsidies om minder olie en aardgas te gebruiken. Het is de kortste klap om duurzame energie op te wekken, maar ook de meest omstreden. In Arnhem proberen bewoners de bouw van een biomassacentrale tegen te houden. Wetenschappers zijn verdeeld.

52 reacties

 • Biker

  2 jaar geleden
  Idd
 • Biker

  2 jaar geleden
  Gas, olie en kolen zijn allemaal eindig. We kunnen nog decennia vooruit zeggen jullie? Maar wat zijn decennia? Dat het over 20/30 jaar op is en dan? Hoe leg je dat uit aan je kinderen, kleinkinderen? Dat wij met de korte termijnvisie en na ons de zonvloed mentaliteit er lekker lak aan hebben gehad? De welvaart en economie zoals die nu vooral is opgebouwd op consumeren en groei is eindig. En dat gaan wij nog meemaken...
 • Biker

  2 jaar geleden
  Tuurlijk met een groei van 8 miljard naar 11 miljard mensen de komende decennia gaan we een tekort aan CO2 tegemoet. Grotere onzin nog niet vaak gelezen..
 • de heer J. Zomers (67)

  2 jaar geleden
  Er is aardgas genoeg... in Amerika gebruiken ze het systeem van schaliegas, dit is ook in Europa mogelijk.In Duitsland krijg je subsidie als je op aardgas aansluit. België is nu 75% op aardgas aangesloten, ze zijn dolgelukkig dat ze niet meer op stookolie, hout of steenkool hoeven te stoken - ze piekeren er niet over hun duur aangelegde aardgasnet te gaan afsluiten.Wij gaan als enig land in Europa ons aardgasnet afsluiten en voor miljarden investeren omdat we van Parijs het schone aardgas niet meer mogen gebruiken - waanzin. 
 • de heer J. Zomers (67)

  2 jaar geleden
  Het is een kleine groep milieu-activisten die via de Klimaatafspraken van Parijs nu het beleid in Nederland mogen bepalen.Levensgevaarlijk, iets wat al duizenden jaren op aarde gaande is namelijk CO-2 uitstoot... in 30 jaar (2050) naar nul reduceren --> we mogen geen hout stoken, geen benzine, geen diesel en geen aardgas meer.Hiermee haal je het klimaat en de natuur (bomen, planten, dieren en mensen) uit hun evenwicht en roep je groot onheil op je af.In plaats van beter zul je zien dat het klimaat en de natuur steeds verder van slag raakt.

Maasland