Volledig scherm
PREMIUM
Busjes van de ME van de Koninlijke Marechaussee bij GelreDome in 2012 voor het aangekondigde Project X-feest in Arnhem. © DG

Keihard optreden of juist negeren? Dit kun je doen tegen een Project X-feest

KATWIJK - Het is een vraag die de burgemeester van Cuijk Wim Hillenaar en de Brabantse politie hoofdbrekens bezorgt: hoe ga je om met een aangekondigd Project X-feest? Het antwoord: er bestaat niet één goede manier, zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit.

Wel is duidelijk hoe je zeker niet moet omgaan met duizenden jongeren die een klein dorp als Katwijk, nabij Cuijk, willen overspoelen. Tegenover een paar duizend man een ME-peloton neerzetten, is volgens Helsloot wachten op problemen.

Hij noemt het Groningse Haren als voorbeeld. Daar liep een zogenaamd Project X-feest in september 2012 volledig uit de hand toen de politie met harde hand ingreep. Helsloot analyseerde later de bevindingen van een speciale commissie die onderzoek deed naar de gebeurtenissen in Haren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Opluchting nadat Project X-feest in de kiem werd gesmoord: ‘Ik ben geen ijskonijn’
    PREMIUM

    Opluchting nadat Project X-feest in de kiem werd gesmoord: ‘Ik ben geen ijskonijn’

    CUIJK - Dinsdagavond 4 december 20.00 uur. Burgemeester Wim Hillenaar krijgt een whatsappje binnen op zijn mobiel. Een berichtje dat zijn werkweek op de kop zal zetten. Een alerte inwoner maakt hem attent op een bericht op Facebook, waarin gesproken wordt over een Project X-feest in Katwijk vrijdagavond. Hillenaar informeert direct de politie. ,,Waar ik toen aan dacht? Aan het uit de hand gelopen Project X-feest in 2012 in Haren. Maar ik was er toen nog, moet ik zeggen, vrij relaxed onder.’’

Maasland