Volledig scherm
© ANP XTRA

Kinderen op rubberen band achter motorboot in Cuijk ‘geen illegaal waterskiën’

DEN BOSCH/ CUIJK - ,,Ik vaar al jaren met mijn boot over dat stuk van de Maas”, vertelde de 61-jarige man uit Sambeek tegen kantonrechter Van de Woestijne in Den Bosch. ,,Niemand heeft mij ooit gezegd dat ik daar maar 20 kilometer per uur mocht varen. Er stonden ook helemaal geen borden.”

Agenten van de waterpolitie zagen de schipper op 9 juni vorig jaar bij Katwijk met 35 kilometer per uur langs varen. Ze gaven hem twee boetes: één voor ‘te hard varen’ én één voor ‘illegaal waterskiën’.

 De man had achter zijn bootje namelijk een rubberband gehangen. Op die band zaten twee kinderen. ,,Ik vond het niet echt gevaarlijk”, zei de Sambeekse schipper. ,,Jammer dat daar nu een boete voor moet zijn.”

Risico

Het Openbaar Ministerie vond dat de verdachte een ‘risico had genomen’. De officier van justitie wees daarbij op de grotere schepen die ook op de Maas varen. Het OM vroeg om twee boetes, van elk 150 euro.

De rechter vond dat de eigenaar van de motorboot 140 euro moest betalen voor het te snel varen. ,,De maximumsnelheid op het water is altijd 20 kilometer per uur”, stelde Van de Woestijne. ,,Er moeten juist borden staan, als je ergens sneller mag.” Maar van ‘waterskiën’ was volgens de rechter geen sprake.

Hoge snelheden

,,Daarvoor moet je met hoge snelheden varen, om te voorkomen dat de skiër wegzakt in het water.” Dat was niet nodig met deze band. Het was bovendien onduidelijk of de schipper überhaupt nog hard aan het varen was, toen hij met de kinderen op de band achter zijn boot betrapt werd. Dat gebeurde weliswaar op dezelfde middag, maar op een iets later tijdstip. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland