Volledig scherm
De kast met boeken in de Cuijkse AH. © Ed van Alem

Klanten kunnen boeken lenen in minibieb van Cuijkse Albert Heijn

CUIJK - In de Albert Heijn in Cuijk kunnen klanten nu ook voor boeken terecht. Sinds vorige week staat er een kast met tweedehands boeken.

Cuijk is landelijk niet het eerste AH-filiaal met een zogeheten buurtbieb. Onder meer Uden heeft er een.

Hoofdspelregel: wanneer u in de boekenkast in de super een boek voor een ander achterlaat, mag u twee weken lang gratis een boek lenen uit de buurtbieb.

Buurtbeleving
Initiatiefnemer in Cuijk is Thomas van Houten, assistent-manager van de AH te Cuijk. „Ons hoofdkantoor biedt filialen hier nog niet zo lang de ruimte voor. Het is aan elk filiaal hier een eigen invulling aan te geven. Onze supermarkt aan de rand van het centrum, heeft een buurtfunctie. Met deze buurtbieb zorgen we voor een stukje buurtbeleving. We hebben tot nu toe alleen maar positieve reacties ontvangen. We gaan er vanuit dat de mensen netjes met de boeken omgaan."

Concurrent
Een concurrent van de regionale bieb, die het door forse bezuinigingen bij gemeenten al niet makkelijk heeft, is dit AH-initiatief niet volgens de manager. „Wij bieden tweedehands boeken aan. Voor onder meer specifieke boeken ga je naar de bibliotheek in de buurt." Wilma Lems, specialist publieke dienstverlening bij BiblioPlus, staat 'niet negatief' tegenover een mini-bieb in een supermarkt. „Hoe meer mensen lezen, hoe beter." Ze ziet de kast met boeken 'absoluut niet als concurrent'. „Dit biedt ook kansen om samen op te trekken bij het organiseren van acties en activiteiten. Ik denk aan activiteiten rond de boekenweek bijvoorbeeld."

Maasland