Loes en Hanne doen Elfkroegetocht op rolschaatsen in Cuijk: ‘ik heb mezelf zó bang gemaakt’

videoCUIJK - Hanne Strijbosch en Loes Reijnen uit Cuijk deden dinsdagmorgen mee aan de Elfkroegetocht in Cuijk op rolschaatsen. Tijdens de traditionele tocht op wielen gingen zij zo snel mogelijk door Cuijk, langs hindernissen en elf kroegen. Bij iedere kroeg moesten ze een (alcoholisch) drankje achteroverslaan.

Van tevoren hebben ze er een hard hoofd in. Ze verwachten namelijk dat ze binnen een kwartier finishen. En binnen dat kwartier wordt dan ook minstens elf keer een drankje gedronken.

,,We zijn maandag wel wat vroeger naar bed gegaan dan we normaal zouden doen’’, zegt Loes voor de start. ,,Maar ik ben bang niet vroeg genoeg’’, zegt Hanne. Ze verwachten op voorhand al dat ze niet gaan winnen, maar hebben wel een tactiek als het op de drank aankomt: ,,We gaan voor Apfelkorn, maar als we dat niet meer trekken hebben we plan B: Flügel’’, zegt Hanne. 

Nietsvermoedend publiek wordt aan de kant geduwd

Tijdens de rit raast het duo door de Cuijkse straten, terwijl ze met een touw van ongeveer anderhalve meter aan elkaar verbonden zijn. Ze rolschaatsen dwars door carnavalspubliek van kroeg naar kroeg en worden daarbij geholpen door drie vrienden met fluitjes die (soms) nietsvermoedende mensen aan de kant fluiten, duwen en schreeuwen.

Naast de elf Apfelkorn - die in de praktijk twaalf Apfelkorn en een Boswandeling blijken te zijn - overwint het duo onder meer een kruiptunnel, puzzels, en een gigantische bak met schuim, om vervolgens letterlijk vallend op de grote rode knop bij de finish te drukken. 

Gelijk zakken ze in elkaar. Gelijk gevolgd door een jongensteam dat ook na het drukken op de knop ter aarde stort. ,,Het was zwaar, maar eigenlijk viel het ook wel weer mee’’, zegt Hanne. ,,Ik heb mezelf van tevoren zo bang gemaakt, maar eigenlijk was het nog wel te doen!’’, zegt Loes. En met de drank? ‘Dat ging wel’, volgens de dames, maar een aantal minuten later ligt er toch ineens wat maaginhoud achter de kerk.

Hanne Strijbosch (onder) en Loes Reijnen (boven) bij de laatste hindernis van het parcours van de Elfkroegetocht in Cuijk: een enorme schuimbak.
Volledig scherm
Hanne Strijbosch (onder) en Loes Reijnen (boven) bij de laatste hindernis van het parcours van de Elfkroegetocht in Cuijk: een enorme schuimbak. © Videostill DG

Maasland