Volledig scherm
PREMIUM
De milieustraat in Haps. © Ed van Alem

Meer afval gedumpt in de natuur na verhoging afvalkosten in Haps

CUIJK/ MILL - Er wordt sinds een half jaar meer afval gedumpt in de natuur. Dat constateren medewerkers van het waterschap Aa en Maas en het Brabants Landschap. ,,Het is niet meer normaal wat we de laatste tijd allemaal tegenkomen’’, zegt boswachter Willy van Schipstal. Brabants Landschap heeft inmiddels een speciale container gehuurd voor het restafval dat opgeruimd moet worden. Harde cijfers zijn er niet.

Volledig scherm
Willy van Schipstal van Brabants Landschap. Archieffoto © Ed van Alem

De toename van het zwerfafval valt samen met het invoeren van het betalen voor sommige soorten afval, zoals het groenafval, bij de milieustraat in Haps. Andere afvalsoorten aan de poort van de milieustraat zijn duurder geworden.

,,Ik kom regelmatig grijze afvalzakken tegen die in het beekje De Raam worden gegooid. Vaak blijven die zakken dan hangen aan een tak en gaan kapot, waardoor de rommel in het water komt te drijven. Met alle risico’s van dien voor dieren’’, geeft Van Schipstal als voorbeeld. ,,Laatst kwam ik een oude aanhanger tegen met een rood bankstel erop. Een dag later toen we het op gingen halen, lag het bankstel in de sloot en was de aanhanger weg. Kennelijk vond iemand dat oude ding nog wel interessant.”

Medewerkers van waterschap Aa en Maas komen veel in de buitengebieden van de regio. Een woordvoerder: ,,Die merken echt dat het de afgelopen maanden erger is geworden. Het is weliswaar niet hun taak om rotzooi op te ruimen, maar als ze wat tegenkomen, nemen ze het toch maar mee.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland