Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Misbruiker van 7-jarig meisje in Cuijk niet langer tbs-patiënt

DEN BOSCH/ CUIJK - De Bossche rechtbank maakt een definitief einde aan de ‘tbs met dwangverpleging’ van een 31-jarige pedofiel, die in 2011 een 7-jarig meisje misbruikte in Cuijk. 

De verdachte woonde het afgelopen jaar al in een eigen appartement in Nijmegen, maar stond daarbij nog wel onder toezicht van de reclassering.

Die organisatie had geadviseerd om de tbs-maatregel nog een keer met één jaar te verlengen. De rechtbank zag echter niet langer ‘een situatie’ waarin de ‘veiligheid van personen’ zonder tbs in het geding zou komen.

Quote

Ik ben pedofiel en daar ben ik niet blij mee

De veroordeelde man

Ontucht tijdens de proeftijd

De man liep nog in een proeftijd, toen hij op zondag 27 maart 2011 ontucht pleegde met het meisje in de kelder van een flat in de wijk Heeswijkse Kampen. Hij kreeg in eerste instantie de lichtere tbs-variant ‘met voorwaarden’.

Die werd in 2013 omgezet in tbs met ‘dwangverpleging’. Daarna zou de behandeling ‘voorspoedig zijn verlopen’.

,,Het gaat nu goed met mij”, vertelde de man gisteren zelf. De veroordeelde benadrukte dat hij nu ‘stabiel’ was. ,,Ik ben pedofiel en daar ben ik niet blij mee. Maar ik kan er nu mee omgaan. Als ik echt langdurige prikkels voel, dan kan ik bij hulpverleners of vrienden terecht. Ik woon nu twee jaar op mezelf en weet waar ik op moet letten.”

‘Ik wil daar niets meer mee te maken hebben’

Een van de rechters vroeg hem hoe hij nu dacht over kindermisbruik. Pedofielen die daadwerkelijk ontucht plegen, houden zichzelf vaak voor dat het ‘niet echt schadelijk zou zijn’. ,,Die gedachten had ik toen ook. Maar ik weet nu dat het wel degelijk iets aanricht.’’

,,Als andere patiënten in de tbs-kliniek verkeerd praatten over hun eigen delicten, dan ging ik ze uit de weg. Ik wilde daar niets meer mee te maken hebben.”

Maasland